Лицето на ВСС: Гешев застъпва като главен прокурор на 18 декември
3

Лицето на ВСС: Гешев застъпва като главен прокурор на 18 декември

Кадровиците на Темида освободиха Цацаров от поста обвинител №1

Иван Гешев е много вероятно да встъпи като главен прокурор още на 18 декември. Това прогнозира представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Лицето на съдебните кадровици обясни в четвъртък след заседанието на съвета, че вече е подписал писмо до държавния глава, с което се предлага издаване на указ за предсрочно прекратяване на мандата на настоящия главен прокурор.

Малко по-рано Пленумът на ВСС прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров единодушно с 20 гласа "за". От гласуването отсъства председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Самият Цацаров също не присъства на заседанието.

До оставката на Цацаров се стигна, след като в сряда Народното събрание го избра с внушителните 165 гласа "за" за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Точката относно оставката на досегашния главен прокурор бе включена като допълнителна в дневния ред на кадровиците за четвъртък, но бе разгледана с преимущество като първа. Изказвания и коментари по нея нямаше.

След като президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Цацаров и след публикуването му в "Държавен вестник", избраният двукратно от ВСС за следващ "обвинител №1" Иван Гешев официално ще встъпи в длъжност.

Представляващият ВСС посочи още, че вече е подписал предложението за освобождаването на главния прокурор Сотир Цацаров от поста и се очаква до края на деня документът да е в кабинета на президента Румен Радев, който трябва да подпише указ. Очакванията на Магдалинчев са, че държавният глава ще подпише указа до понеделник, за да бъде обнародван той в "Държавен вестник", а встъпването на Гешев да може да се реализира в сряда.

На въпрос относно очакванията, които има от Иван Гешев, Магдалинчев припомни напрежението, което бе създадено около и при самия избор на нов главен прокурор и отново подчерта, че зад атаките към процедурата стоят чисто политически интереси.

"Участвал съм в няколко избора на някои от "тримата големи" - такова напрежение никога не е било. Аз нямам логично обяснение защо точно толкова напрежение се създаде, освен ако някой не се разрови малко по-назад и не каже – май има и други цели – политически амбиции", каза Магдалинчев и попита реторично: "Кой организираше всички тези мероприятия? Дали беше плод на цялото гражданство, което излезе, или някой отзад стоеше? "Да, България" къде беше – присъстваше постоянно на тези митинги? Говорим за оформени политически интереси".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.