0

М ного известни българи записаха успешна година – всеки в своята сфера. Някои и досега си бяха в светлината на прожекторите, други се прочуха едва наскоро. Получиха награди, спечелиха конкурси, издадоха албуми, завъртяха се в телевизионната машина... Тежка артилерия или лека кавалерия? Няма значение: камерите ги обичат, публиката – също.

Много известни българи записаха успешна година – всеки в своята сфера. Някои и досега си бяха в светлината на прожекторите, други се прочуха едва наскоро. Получиха награди, спечелиха конкурси, издадоха албуми, завъртяха се в телевизионната машина... Тежка артилерия или лека кавалерия? Няма значение: камерите ги обичат, публиката – също.

Теодора Духовникова

По равно красивата и талантлива Теодора Духовникова няма от какво да се оплаче от 2018-а: нейната могъща Регина от „Лисичета“ в Народния театър й донесе номинации за награди „Икар“ и „Аскеер“. И макар да не ги спечели, Теди записа едно от най-силните си драматични превъплъщения, последвано от още забележителни изяви в спектаклите „НЕОдачници“ и „Бащата“. Впечатляващо е и присъствието й на екрана: филмът „Дъвка за балончета“ постигна своеобразен зрителски рекорд, а „Вездесъщият“ стана българското предложение за чуждоезичен „Оскар“. Актрисата блесна с покъртителна роля в хитовия сериал „Откраднат живот“, а съвсем скоро предстои по Нова да излезе и друга поредица с нейно участие „Дяволско гърло“. Ето какво написа омайницата във Фейсбук на изпроводяк за .„Каква великолепна година..! Изумителна, наистина! Тръгвам си от нея сякаш не с една, а с десет по-богата. И толкова много радост и целувки. Не спряхме да се целуваме! И премиери. И цветя. И невероятните мъже, с които играя. И невероятният мъж, с когото живея. И децата, за които съм мечтала... И новите неща, които предстоят. Новите премиери. Новите срещи... Щастлива съм. Благодаря!“.

Любо Киров

Любо Киров пусна един от най-силните албуми в соловата си кариера, който носи името „Както преди“. Той излезе на пазара на 7 юни и инкасира завидно голям интерес за българска продукция. Изпълнителят, който заедно с Живко Петров и Ангел Дюлгеров записа всички 11 парчета (8, от които чисто носи) за 4 дни в началото на годината, пусна вече два сингъла от тавата. Първият - „Още от теб“ вече гони 1 милион гледания в Youtube, а вторият - „Летим“ се превърна в саундтрак за домашен римейк на „9 седмици и половина“ и кой знае колко българчета ще проплачат идната година благодарение на него. Всички текстове са негови, включва се в аранжиментите, записал е и барабаните за албума – с една дума – човек оркестър. Любо направи и супер успешно турне из страната, като във Варна дори влезе в ролята на Купидон и сгоди двама влюбени, а големият му концерт в зала 1 на НДК предстои на 28 февруари 2019-та.

Милко Лазаров

Кинорежисьорът Милко Лазаров инкасира през годината десетки международни филмови награди със своята творба „Ага“. Универсалната поетична притча за отношението на човека към родовите му корени и към великата природа, ситуирана в Далечния Север, закри официалната програма на тазгодишното Берлинале и бе отличена на множество престижни кинофестивали: Голямата награда „Сърцето на Сараево“, „Златна роза“ за най-добър филм във Варна, за най-добър нов режисьор във Валядолид, специалния приз на журито в Гоа, Индия, избраник на Седмицата на критиката в Кайро и още, и още... Идеите и естетиката на филма, който през януари влиза в нашите кина, са на световно ниво, тръби международната критика. „Но най-ценна за мен лично от духовна гледна точка е наградата ни от фестивала на арктическия филм в Чукотка, понеже тя се дава от публиката“, заяви Лазаров пред „Монитор“. Лицето му сигурно нямаше да е толкова познато от кадрите от безбройните награждавания, ако той не се разписваше от време на време и като актьор. Предстои догодина да го гледаме в 8-серийния детски приключенски филм „Острповът на сините птици“ по БНТ.

Уош МС

Рапърът Стефан Иванов, по-известен като Уош МС, стана големият победител в предаването "Биг Брадър: Most Wanted". Той определи триумфа си в предаването като най-значимото постижение в своя живот. Изпълнителят на „Панчо Шанса“ се хареса на зрителите с чувството си за справедливост, въпреки че част от съквартирантите му в Нови хан го описаха като безхарактерен. Сред основните сюжетни линии на екран, в които блесна Иванов, е закачката му със силиконката Джулиана Гани. Въпреки че обясняваше за голяма си любов извън Къщата, Уош заяви многократно, че Джулиана е негов тип жена, но не заради външния си вид.

Мария Стефанова

Голямата актриса Мария Стефанова се завърна на първата ни сцена, приключвайки 25-годишното си творческо изгнание от афиша на Народния, след като един от предишните директори, Васил Стефанов, я пенсионира в разцвета на силите й. Сегашният шеф Мариус Донкин обаче не бе забравил потенциала й на абсолютна прима, която владее публиката до последния ред, и я покани за нов проект. И Мария завладя нови поколения зрители с изпълнението си на възрастната дама от „Три високи жени“ на Едуард Олби под режисурата на младия Стефан Спасов. С това превъплъщение актрисата заслужи „Аскеер“ за водеща женска роля, с него отпразнува и 79-ия си рожден ден сред 800 очаровани почитатели през октомври. Съвсем наскоро започна да репетира под ръководството на режисьора Стилиян Петров „Моята скъпа лейди“ - пиеса, по която е направен и филм с прочутата Маги Смит в образа, който Мария ще изиграе. На премиерата на 17 февруари от САЩ ще пристигне да я гледа самият автор – Израел Хоровиц...

Орлин Павлов

Въпреки че 25-каратовата усмивка на родната поп сцена е в бизнеса вече две десетилетия, 2018-та беше една от най-важните в кариерата му на солов артист, защото той пусна първия си самостоятелен албум - „Още малко...“. Тавата носи името на един от хитовете вътре, който е и саундтрак на сериала „Скъпи наследници“. В поредицата на bTV Орлин Павлов се разписа в главна роля. Момчето, което пее от джаз до рок, бута паралелно двете си големи страсти – актьорството и музиката, а изминалата година определено беше спорна и за двете му начинания. На 1 октомври той направи и първия си самостоятелен концерт в зала 1 на НДК, след което пое на турне из страната, по примера на колегите си и добри приятели Любо Киров и Влади Ампов-Графа.

Ода Жон

Художничката Ода Жон с рождено име Михаела Дановска сътвори може би най-грандиозния арт скандал през годината у нас. Изложбата й „Сърцевина“ в Националната галерия (може да се види до 13 януари), в която тя представя вътрешната болка на индивида като плетеница от извадени на показ вътрешни органи, може би нямаше да получи такъв широк отзвук, ако не беше открита със специален пърформанс. По време на него 100 ВИП гости бяха сложени на богата трапеза с колбаси, оформени като женски тела. И тази инвенция се разчу... Коя е Ода Жон – отговор на този въпрос търси и германската режисьорка Камила Пфефер в своя документален филм, прожектиран в Двореца в началото на месеца. Родена е през 1979 г. в София. Завършва с отличие „Майстершулер” Художествената академия в Дюселдорф, като междувременно се омъжва за своя ментор Йорг Имендорф, с 34-години по-възрастен от нея. Когато той умира, Ода се мести с дъщеря им Ида в Париж, еманципира се от сянката на известния си съпруг и я спохожда световна слава.

Деян Каменов-Дидо

След 100 дни на борба и лишения във „Фермата“, рокаджията Деян Каменов-Дидо стана първия популрен участник, грабнал голямата награда в предаването. С усърдния си труд и широката усмивка музикантът спечели и симпатиите на зрителите, като на финала те му отредиха безапелационните 73% подкрепа. Всичко беше много далеч от това, с което съм свикнал, и по някакъв начин много освежаващо. "Накара ме да погледна живота от друг ъгъл и да видя, че всъщност това е ежедневие на много хора и е безкрайно трудоемко и изискващо много воля да се действа по този начин“, сподели пред „Монитор“ той.

Жанета Осипова

Жанета Осипова е тазгодишната победителка в конкурса „Мис Плеймейт“. Русокосата изкусителка е с руски корени, а паричната си награда иска да вложи в добра кауза. Целта на 25-годишната красавица оттук нататък е да даде добър пример за подражание. „Животът ми няма да се промени, ще се променят приоритетите ми. Ще трябва да давам добър пример, а това е голяма отговорност“, сподели пред „Монитор“ наскоро Жанета.

Свилен Ноев

След като дълги години той беше Свилен от „Остава“, музикантът с най-нестандартен глас в българския рок реши да се хвърли в дълбокото и да стартира паралелно солова кариера. В годината, когато родните таланти отвориха поточната линия за албуми и Ноев се разписа с тава – краткосвирещата „Different“, която дебютира в музикалните магазини на 17 октомври. Съдържа 5 парчета на английски и едно на български – дуетът му с Михаела Филева „Хронометър“. Именно то е последният сигъл, който Свилен пусна само преди дни и се радва на завиден интерес в платформите за видео споделяне. За щастие този ход на фронтмена на „Остава“ не се отразява по никакъв начин на бандата и тя продължава да пълни клубовете, а музикантът просто намери още едно място за изява на нестандартните си музикални идеи – в самостоятелните концерти.

Дани Спартак

Дани Спартак ще остане в телевизионната история като първия победител в дебютния сезон на кулинарното риалити Hell’s Kitchen в България. Той спечели наградата от 100 хиляди лева, както и договор за работа в ресторанта на шеф Виктор Ангелов, който изпитва двата отбора в предаването.

Мария Илиева

Кадифеният глас Мария Илиева има безспорно една от най-успешните години не само в кариерата си, но и в личен план. В началото на 2018-та тя даде живот на първородния си син Александър, а само месец след това се завърна на сцена. Беше избрана за „Жена на годината“, а навръх рождения си ден – 1 декември пусна нов албум - „Всичко – най-доброто от Мария Илиева“. Въпреки че наскоро публично призна, че отглежда детето си сама, тя успява да съчетае професионалните си ангажименти и грижите за него явно перфектно, след като пълни клубове всяка седмица из цялата страна, а не рядко Александър пътува с нея.

Станислав Райчев

Сладка баница с модерен прочит донесе 100 000 лв. на Станислав Райчев на финала на MasterChef през май и място в Лицата на 2018. Бургазлията, който е пожарникар по професия, спечели не само кулинарната надпревара, но и сърцата на зрителите. Той ще остане в историята на риалити формата с докачливи изрази от типа на „А, не бе, вафла!“. През март той ще замине на обучение в престижния институт Le Cordon Bleu в Лондон. „Имам доста дълъг път да извървя, за да се приближа да истинските топ готвачи, но първата крачка е направена“, заяви пред „Монитор“ Станислав.

Атанас Колев

С победата си в последния сезон на „ВИП Брадър“, който по сценарий трябваше да се превърне в „женско царство“, рапърът Атанас Колев доказа, че е нещо повече от младото гадже на Мария Илиева, за каквото дълго беше спряган. Мнозина от феновете на риалити формата дори коментираха, че избирането на Наско за „Любима звезда на България“ е доказателство, че вотът не е бил манипулиран. Изпълнителят на „Шах и мат“ спечели сърцата на зрителите с добри познания, възпитание и колоритни изказвания. Когато не рапира, Колев заляга над учебниците. Той е студент по медицина и се надява да стане гинеколог.