Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите (ОБНОВЕНА)

Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите (ОБНОВЕНА)

В момента цената за бита е по-висока, отколкото на енергийната борса припомни министърът на енергетиката

Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите, каза в ефира на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Така тя коментира от плановете за излизането на свободния пазар на малките фирми, които в момента използват битова електроенергия на регулирани цени. Петкова припомни, че в момента цената за бита е по-висока, отколкото на свободния пазар.

Преди нея в студиото на БНТ бе депутатът от БСП Таско Ерменков, че при либерализацията много големи търговци на ток на едро може да не сключат договори с тях и те могат да бъдат принудени да купуват много скъпа електроенергия от доставчици от последна инстанция.

В тази връзка министър Петкова припомни, че от 1 януари 2021 г. влиза в сила евродирективата, задължаваща изкарването на свободния пазар на всички стопански субекти, които сега работят на регулирания пазар (ползват битова електроенергия - б. р.), като изключение се прави за микрофирмите. “Длъжни сме да спазим евродирективата“, поясни тя. Според нея в либерализацията на електрическия пазар няма нищо притеснително, защото идеята е да се създаде

максимална конкуренция в интерес на потребителя.

По думите й, сега е най-подходящият момент от 1 октомври почти всички фирми да излязат на свободния пазар, защото сега цената на борсата е по-ниска, отколкото на регулирания пазар. „Да имат време да се ориентират в ситуацията и да се направят поръчките, да изберат най-добрите оферти и съответно да получат информация за пазара и за най-добрите за тях условия“, обясни министърът. Петкова припомни, че след началото на 2021 г. предстои период на преход, в който и битовите потребители ще трябват да излязат на свободния пазар.

Относно удължените срокове за плащане на сметките по време на извънредното положение министър Петкова припомни, че около 27% от абонатите са се възползвали от това улеснение и са се издължили по-късно от обикновеното и добави, че


за издадените фактури след 13 май вече важат старите условия.

По въпроса за решението за създаване на държавната петролна компания, депутатът Таско Ерменков смята, че няма как със 100 бензиностанции ще се повлияе на крайната цена на горивата при 3000 други бензиностанции. „Идеята не е добре от икономическа гледна точка. Според него е по-реално държавата да се грижи да резервите на страната от горива за кризисни случаи“, уточни той.

В тази връзка министърът на енергетиката припомни за равенството между държавната и частната форми на собственост според европейското и българското законодателство. По думите й


няма нищо лошо държавата да участва на пазара на горива,

което означава конкуренция. „Целта на всички ни е да създадем такива условия, които да са в интерес на потребителите“, добави тя, но каза, че не може да се обещаят по-ниски на горивата, а само реални цени. „Когато пазарът сигнал, че има условия за по-ниски цени, това да се случи максимално бързо“, смята министърът.

Петкова каза още, че пандемията не е спряла реализацията на големите енергийни проекти в страната – интерконектора към Гърция и „Балкански поток“, но се е наложило промяна в естеството на дейностите, които трябва да се извършат. Тя прогнозира, че с разхлабването на антиепидемичните мерки двата строежа ще бъдат завършени в планираните срокове. По думите й, с ангажимента на цялото правителство за реализацията на тези 2 проекта, България е

успяла да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

„Това ще са проекти от които българските граждани и бизнес ще се ползват десетилетия напред“, добави тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.