Левът удари $50 в нета

Продават банкнота от 1974 г.

Левът удари $50 в нета

Българин търси 250 долара за сбъркана монета от 2 лв.

Хартиен лев от 1974 г. удари 50 долара в сайта ибей. В същото време по родните сайтове за нови и употребявани стоки тази банкнота се продава за около 10 лв.

Най-скъпите български пари, които са пуснати за продажба в нета, обаче са монети, показа проверка на „Телеграф“. Така например монета от 1 лев от 1913 г. с лика на цар Фердинанд върви за около $60-70. Възпоменателните монети пък могат да стигнат и до над 100 долара. Сред обявите са сребърни пари от 10 лв., издавани съответно през 2008 г. в чест на 130 години от Освобождението, 2010 г. в чест на 140 години Българска екзархия и от 2015 г. в чест на 100 години българско самолетостроене.

Колекции

Добре се продават и колекциите. Така например сет от три български монети - 50 ст., 1 лв. и 2 лв. от 1912 г., може да ни изкара около $150. За тази цена обаче се продава и изключително запазена монета от 2 стотинки от същата година.

Не липсват и ексцентрични обяви. Българин търси 250 долара за монета от 2 лв., издадена през 2015 г. В обявата той я описва като „рядка“, но не посочва повече подробности. Възможно е да става въпрос за партидата от сбъркани двулевки. С пускането в обращение на новите пари станаха ясни различни дефекти. На една от партидите годините на раждане и смърт на Паисий Хилендарски бяха сгрешени. В друга пък ликът му бе обърнат на 90 градуса в неправилна позиция, а в трета версия липсваше „Свети“ пред името му, но то така и не бе добавено.

Нумизмати

Най-скъпите български банкноти, които се продават в интернет, рядко достигат до цени на 100 долара. Изключение обаче се прави за пачки с поредни номера. Така например 100 бр. чисто нови хартиени двулевки от 2005 г. се продават за 400 лв. в български сайт. Далеч по-скъпи предложения обаче има за монети. Нумизмати са склонни да дадат цяло състояние за редки пари, а такива мераклии не липсват и у нас. В почти всеки голям град има нумизматични дружества. Не случайно и родните сайтове преливат от обяви. Сред по-интересните са сребърна монета от 5 лева от 1885 г., която се продава за 950 лв., както и монета от 1 стотинка от 1981 г., която се продава за 800 лв.

Лилавата двадесетолевка сред най-скъпите в бъдеще

Според експерти лилавата двадесетолевка ще бъде сред най-скъпите банкноти в бъдеще. Тя е първата българска възпоменателна банкнота, емитирана от БНБ през 2005 г. и е юбилейна. Отпечатана е в ограничен тираж от 250 000 броя. Поводът бил 120 г. от емисията на първата българска банкнота. Автор на дизайна е художникът Кирил Гогов, който е и един от авторите на герба на България. На лицевата страна е изобразена символика на БНБ - стилизирани елементи от сградата на Централната банка, емблемата на БНБ и др. На обратната страна е поместена реплика от първата българска банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 1885 г. Включени са и елементи от банкнотите от 1 и 2 лв., емисия 1920 г. и държавния герб на Княжество България. Лилавата двадесетолевка е първата с въведен прозорец в хартията - т.нар. верифай, който е един от елементите от уникалната защита. През 2006 г. на конференция в Канада банкнотата е била призната от световни експерти за една от най-добре защитените и с отличен дизайн в света. Красивата юбилейна банкнота много рядко се появява в обращение, защото голяма част от тиража е закупен от колекционери.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.