0

Л ев и половина стигна цената на най-евтината баничка, научи „Монитор“. Причината е свързана с шоковото поскъпване на енергията, на брашното и другите продукти, необходими за производството й, обясняват производителите на закуски.

Лев и половина стигна цената на най-евтината баничка, научи „Монитор“. Причината е свързана с шоковото поскъпване на енергията, на брашното и другите продукти, необходими за производството й, обясняват производителите на закуски.

Според Димитър Людиев от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас цената на баничката е 1,50 лв. за 130 грама, като


в последно време на 2 пъти се е наложило поскъпване.

Веднъж с 5 ст. и после с още десет. По думите му за последните 2 месеца токът е 4 пъти по-скъп. „От 15 000 лв. на месец сега за декември плащаме 62 000. Природният газ - от 2000 на 9000 лв. Брашното за година поскъпна почти двойно. Другите продукти, които влагаме в закуските, скочиха средно с 30-40% засега“, каза той. „Бяхме принудени да увеличаваме цените на закуските, но това намалява търсенето, което падна с десетина процента. Лошото е, че тенденцията на поскъпване на всичко необходимо за работата ни продължава“, обясни той. „Мой колега в Германия ми каза, че през миналата година е плащал 13 евроцента за киловатчас, а сега - 16 и отделно по 4 евроцента за пренос и въпросната цена важи за цяла година, което е много по-евтино от България.


Там обаче един хляб струва между 3 и 5 евро

защото стандартът на живот е различен. Настигнахме ги на цени на тока, но не и на покупателната способност“, каза още Людиев.

Относно обещаните от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и горивата браншовикът каза, че засега само ги чакат и му се е наложило да тегли кредит, за да си плати сметката за тока за декември. „Защо не се отпускат средства за фотоволтаични централи за собствени нужди за бизнеса. Само се говори за тези мерки, но засега и ние сме поставени на колене“, попита Димитър Людиев.

Енергийната криза и по-високите цени на торове и препарати за растителна защита доведоха до поскъпване на хляба с 34% на годишна база, отчитат още от бранша.


СТАТИСТИКА : С над 17% поскъпнаха 27 от основните храни


Със 17,1% са поскъпнали на едро 27 основни храни от потребителската кошница от началото на януари тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данни на Комисията по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Експертите наблюдават основни храни като захар, брашно, олио, масло, млечни и месни продукти. Инфлацията при храните в момента надвишава тази при останалите стоки и услуги, а прогнозите са повишението в цените да продължи.

Хората с по-ниски доходи у нас вече отделят 70% от бюджета си за храна, сочи проучване на сдружението "Храни и напитки". Поскъпването е заради скока на горива, ток, а също и заради пандемията. Данните на ДКСБТ сочат още, че през този януари в сравнение с януари миналата година значително са поскъпнали млечните продукти, пилешкото месо, олиото с цели 36%. На годишна база ръст има и при плодовете и зеленчуците. Рекорд държат морковите - с 43%, и зелето - с 41%.