0

Избягвайте бирата и лютите храни, пийте много вода. Тези съвети дава нефрологът д-р Стоянка Димова.

Избягвайте бирата и лютите храни, пийте много вода. Тези съвети дава нефрологът д-р Стоянка Димова.

- Д-р Димова, какви предизвикателства крие почивката през лятото?

- Много са, д-р Какарашев. Сезонът предполага консумацията на студени и газирани напитки, излагането на въздушни течения, въздействието на климатици, престоят в море и изкуствени водни басейни. Някои от курортите предлагат вълнуващи атракции с водни съоръжения, при които често тялото и водата се оказват в конфликт поради чувствителната температурна разлика. Освен това, водата която се ползва в басейните, обикновено е с обогатен химичен състав, като най-често в нея преобладава активният хлор.

- Какво се случва при контакта на тялото ни с дезинфектантите, горещата или студената вода?

- Най-често се възпаляват пикочния мехур и уретрата. Това страдание е повече „привилегия“ на младите жени и момичета. Клинично се проявява с често уриниране на малки количества урина, парене и дискомфорт при уриниране, тежест и болка ниско в корема, видима кръв в урината, треска и повишение на телесна температура. Както споменах, честа причина е температурната разлика между въздуха и водата, в която се потапяме, но в басейните имат значение и химикалите, с които се поддържат те. Друг фактор са лошата или неправилна лична хигиена, както и безразборните сексуални контакти.

- По морето младите момичета носят прашки вместо бикини. Това крие ли риск?

- Красивите изкуствени атрибути на икономичното бельо са също предразполагащ фактор за възникване на уроинфекции, особено когато същите са съчетани с по-свободно поведение в сексуално отношение, както и при злоупотреба с алкохолни напитки и с някои стимуланти. Не трябва да забравяме, че при подобни ситуации, бактерии, вируси и паразити, по-лесно атакуват пикочно-половата система.

- Възможно ли е една инфекция на гърлото да доведе до цистит?

- Да. При заболявания на гърлото, сливиците, дори на зъбите и синусите, най-често на базата на патогенна бактериална флора, инфекцията по кръвен път достига и засяга бъбреците и пикочния мехур. При някои по-разкрепостени форми на секс може да възникне инфекция от пикочния мехур към бъбреците. Затова не бива да се подминават с лека ръка заболяванията на горните дихателни пътища, гърлото, синусите, зъбите и носа. Те са едни от най-честите причини за боледуване от цистити и пиелонефрити. Приемът на вода, било то изворна, трапезна или от чешмата, при това в количество не по-малко от 2 литра за 24 часа, предпазва от обезводняване на организма, но и от възникването на уроинфекции.

- На морето сме, какви подръчни средства да ползваме при цистит?

- Още при първите леки симптоми е необходимо да реагирате бързо. Докато стигнете до медицинска помощ, можете да разтворите една супена лъжица чист пчелен мед и една чаена лъжичка канела в 250 милилитра топла вода. Това е чудесно облекчаващо средство. Летният цистит не е за подценяване, защото инфекцията лесно плъзва отдолу нагоре и е предпоставка за развитието на хроничен възпалителен процес, който може напълно да провали лятната ви почивка. Що се отнася до лицата които вече имат хронични заболявания, те могат да получат обостряне на цистита през лятото от вирусите, бактериите, лошата лична хигиена и от неправилните водно-хранителни и социално-битови навици по курортите.

- Защо жените страдат по-често от цистити?

- Уретрата при жените е къса и инфекцията лесно стига до пикочния им мехур. Това е чисто анатомична причина за това заболяване при нежния пол. При мъжете обаче са чести пристъпите на бъбречно-каменната болест в този сезон. Те получават тежки бъбречни колики и можете да ги чуете да вият от болка.

- Какви полезни съвети ще дадете на хората с цистити и бъбречни заболявания?

- Ежедневно да пият достатъчно вода, да ограничат употребата на готварска сол, да не консумират люти храни и да избягват газираните напитки. Важно е да знаят, че употребата на пикантни храни и на голямо количество алкохол, особено на бира, може да предизвика тежка бъбречна криза, дори с хидронефроза. За профилактика и превенция, могат да си варят чай от мечо грозде, полски хвощ и царевична коса, както и да ползват билковите продукти на основата на американска червена боровинка. Препоръчвам им, навреме да се консултират с нефролог и да не пробват да се лекуват сами.

- Макар и в разкара на лятото, все повече се приближаваме и към четвъртата вълна на пандемията. За COVID-19 знаем, че уврежда много органи. Това важи ли и за бъбреците?

- Да. В началото на пандемията мислехме само за пораженията в белия дроб и за страшните двустранни вирусни пневмонии. След това дойдоха съдовите тромбози, добавиха се увредите в сърцето, в мозъка и в храносмилателната система. Бъбреците не остават пощадени. Всичко това идва да покаже, че COVID-инфекцията причинява полиорганното засягане на организма.

- Веднъж поразени бъбреците, това утежнява ли справянето с вируса?

- Да, за съжаление. От една страна COVID уврежда бъбреците, а от друга страна увредените бъбреци правят още по тежко-протичането на инфекцията. Получава се един порочен кръг, който понякога води до развитието на тежка бъбречна недостатъчност и до смъртта на болния. През месец май 2020 г. проф. Томас Хубер от университетската клиника „Елендорф“ в Хамбург алармира за увреждане на бъбреците при аутопсия на починали от вируса пациенти. Засягането на бъбреците е в по-голяма степен при пациенти с предшестващо бъбречно хронично заболяване. Най-рискови остават хората над 75 г., особено тези със съпътстващи хипертония и захарен диабет.

- Добре, но как увреждането на бъбреците влошава хода на инфекцията?

- При влошена бъбречна функция в хода на COVID-19 се увеличават уреята и креатинина, при което организмът се интоксикира. Освен това се влошават артериална хипертония и захарния диабет, като повлияването им с медикаменти става трудно и понякога е неефективно.

- А има ли остатъчни явления след боледуване от коронавирус?

- Да, има проучвания които доказват това. В Ухан в периода между месеците януари и май м.г. са изписани 1733 души, на средна възраст 57 години. Те са участвали в научно проследяване и при него се установява, че по време на престоя им в болницата са имали нужда от обдишване. При повторно проследяване на същите пациенти през периода от месец юни до месец септември м.г. се констатира, че почти всеки от тях има поне един остатъчен симптом. Освен това, при 13% от пациентите по време на престоя им в болницата, бъбреците им са функционирали нормално, докато при повторните изследвания се е установило наличието на нарушения във бъбречната им функция.

- Какви са функционалните нарушения на бъбреците при COVID?

- В хода на вирусната инфекция се наблюдават различни прояви от страна на бъбреците – намалено количество на урината за 24 часа, отпадналост, повишено артериално кръвно налягане, високи нива на протеини в урината, завишени стойности на креатинин и урея в кръвта. Екипът на клиниката „Джон Хопкинс“ допълва, че при тежък COVID-19 със засягане на бъбреците, след подходящо лечение те напълно се възстановяват. Но пък от друга страна увреждането на бъбреците е достатъчно тежко и е наложило в тази клиника да се разработи специален диализен разтвор за пациенти с коронавирус и бъбречна недостатъчност. Тук учените посочват, че увредата на бъбреците се влияе и от необичайно ниските нива на кислород при развила се пневмония, особено в тежките случаи на инфекцията. Вирусът причинява образуване на кръвни съсиреци, което допълнително уврежда бъбреците.

- Може ли заразените да развият остра бъбречна недостатъчност?

- Да, това е едно от най-честите усложнения при COVID-19. Касае се за тежко увреждане на бъбреците, при което те спират да филтрират кръвта, т.е отпадните продукти не се елиминират от организма. Това води до задържане на токсините от белтъчната обмяна и се нарушава балансът на течности в организма. Възможно е в хода на инфекцията лекарите да не успеят да разпознаят острата бъбречна недостатъчност, тъй като тя се маскира от другите симптоми на инфекцията – отоци по тялото, пълно изтощение, обща интоксикация.

- Каква е честотата на това усложнение?

- Доста е висока, като най-засегнати са лицата над 60-годишна възраст. Ще цитирам проучване на Нюйоркска болница сред 5449 болни от COVID-19, развили остра бъбречна недостатъчност. 48% от тях са загубили битката с вируса, а 56% са се нуждаели от диализно лечение и впоследствие са загинали. Същото проучване продължава и през 2021 г. в болница за военни ветерани при лица с COVID-19. Изследвани са 5216 души и се установява, че 32% са развили ОБН и при 12% от тях е имало нужда от диализно лечение.

- Защо е необходимо изследване на бъбречната функция при всеки пациент с COVID?

- Засягането на бъбреците при пациенти с коронавирус е критично важно и трябва да се обръща повече внимание на бъбречните последици след инфекцията, тъй като острото увреждане може да доведе до краткосрочни и дългосрочни последици при възрастните и децата. Пациентите, без остро увреждане на бъбреците също са изложени на потенциален риск от влошаване на бъбречната функция с течение на времето.

- Какви препоръки давате на пациентите за профилактика на бъбречните болести?

- Необходимо е масово профилактично проследяване на всички преболедували COVID-19. Поне два пъти в годината да се проследяват креатинин и урея, както и да се прави стандартното изследване на урина. Пациентите трябва да спазват съответните диетични и медикаментозни режими. Важна е и колаборацията между специалистите, личните лекари и службите по трудова медицина, както и съдействието на болните.