ЛЕСНО И ВКУСНО: Агнешко на фурна

ЛЕСНО И ВКУСНО: Агнешко на фурна

От любимите рецепти на редактора

Пролет е! Агнешкото е на мода, защото Великден мина, а Гергьовден предстои и по традиция на масата има печено. Тази рецепта за агнешко е много лесна за приготвяне и е с гаранция за вкусен резултат, а подготовката не изисква толкова много усилия. 

Необходими продукти:

* агнешка плешка (най-важния продукт :)
* пресен лук  - 1 връзка
* джоджен - 5 стръка
* червен пипер - 1 чаена лъжица
* черен пипер - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за агнешко печено на фурна е подготовката на агнешкото месо. Измивате добре агнешкото бутче/агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.

Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута / месото, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.

Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка,  след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово.

Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вапето агнешко печено апетитна коричка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.