0

А мериканският рапър и комик Лил Дики публикува видео към написаната от него песен Earth, посветена на Деня на Земята 22 април и спасяването на планетата от пагубните резултати от човешката дейност. За над 7-минутния клип, който се родее с късометражно анимационно филмче, Дики е събрал цял отбор от близо 30 известни имена.

Американският рапър и комик Лил Дики публикува видео към написаната от него песен Earth, посветена на Деня на Земята 22 април и спасяването на планетата от пагубните резултати от човешката дейност. За над 7-минутния клип, който се родее с късометражно анимационно филмче, Дики е събрал цял отбор от близо 30 известни имена.

Сред тях са Ариана Гранде, Снууп Дог, Сиа, Кейти Пери, Ед Шийрън, Майли Сайръс, Рита Ора, както и актьорът Леонардо ди Каприо, открай време ангажиран с проекти за опазване на околната среда. За няколко часа видеото стана „заразително“ и хаштагът #WeLoveTheEarth, както се казва и сайтът, свързан с песента, се превърна в тенденция в Туитър и много известни личности споделиха посланието на Лил Дики.

31-годишният музикант, чието истинско име е Дейвид Андрю Бърд, е последният човек, от когото би могъл да се очаква подобен жест. Често критикуван заради изказвания, преминаващи границата на политическата коректност, през 2016 г. той самият се определя като „активно дезинформиран“ по всякакви политически и социални въпроси. С Earth Дики демонстрира друга страна от характера си, създавайки ода за планетата – сериозна кауза, в която успява да въвлече доста от звездите на момента с цел набиране на средства и разяснителна работа по проблемите на съхраняването на природата и климата.

Клипът започва с кадри на горски пожари, които обхващат Лос Анджелис и околностите му. Група деца обръщат контейнер с отпадъци на улицата, но се сблъскват с Лил Дики, който ги кара да съберат боклуците. След серия взаимни обиди само едно момче се залавя да почиства и намира вълшебна книга, която, щом се отвори, пренася всички в нещо като анимирана савана, а Дики, представен като полугол туземец, прегръща земното кълбо. На рапъра припяват Джъстин Бийбър в образа на павиан, Ариана Гранде като зебра, Ед Шийрън като коала, Сиа като кенгуру, Майли Сайръс като слонче, Рита Ора като вълк и т.н. Леонардо ди Каприо се появява към края на видеото – пак е на носа на „Титаник“, но този път не прегръща Кейт Уинслет, а миниатюрен глобус. „Това може да стане любимата ми песен“, казва Лео на Дики.

Споделяйки в своя профил в Туитър снимка на Лил Дики, прегърнал Земята, актьорът пише: „Благодаря на Лил Дики и на всички артисти, които са допринесли за реализирането на Earth. Средствата, набрани от парчето, от видеоклипа и от мърчандайза, ще бъдат предоставени на партньорски организации на фондацията на Леонардо ди Каприо, които са на първа линия в търсенето на решения относно климатичните промени“. На сайта на инициативата – welovetheearth.org, са описани начините, по които тя може да бъде подпомогната. Гледането на видеото е първата крачка. В YouTube то вече е събрало близо 3 300 000 гледания.