Рядки и животозастрашаващи заболявания ще бъдат лекувани в Александорвска болница в София с терапия, основана на откритие на Нобеловия лауреат за 1993 г. проф. Филип Шарп.

Това стана ясно по време на научна конференция в София, на която той изнесе лекция на тема „РНК интерференцията и нейните медицински приложения“. Става въпрос за лечението чрез медикамент, разработен така, че компоненти в него да заглушават специфични гени, които са отговорни за тези тежки диагнози.

Лекарството е одобрено от лекарствените регулаторин органи в САЩ, Европа и Япония. През месец научните дружества у нас по кардиология и това по гастроентерология приеха в т. нар. консенсус за диагностика и лечение на фамилната транстиретинова амилоидаза да бъде включен в реимбурсния списък на здравната каса, по който се отпускат скъпите медикаменти веднага, щом той бъде одобрен и у нас.

Независимо, че едно лекарство е разрешено в САЩ и Европейския съюз, то трябва да бъде разрешено и от здравните власти в страната, в която ще се прилага. Към момента молекулата в България е в процес клинично изпитване. По думите на специалисти по редки заболявания у нас проф. Ивайло Търнев резултатите са много добри. Очаква се разрешението за употребата на медикамента да бъде издадено за България до края на 2019-та.

„Работата по откритието отне 18 години. Към момента успеваемостта на лечението с него е 82 процента, каза проф. Филип Шарп. За целта е необходимо то да се прилага на 3, но в някои случаи се допуска и на 6 месеца“, допълни Нобеловият лауреат.

По думите му, целта е да се постигне висока успеваемост и при подкожното му поставяне, а не само при венозните вливания, както се практикува към момента.

„Откритието дава надежда, че в бъдеще със заглушаване на гена – причинител на определени заболявания, ще могат да лекуват и състояния, като Алцхаймер, Паркинсон, Хъншингтон и на множествена склероза“, каза още проф. Шарп.

Проф. Филип Шарп е генетик във факултета по биология на Масачузетския технологичен университет в САЩ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Медицинският ДАНС проверява случай с починало дете (ОБЗОР)

Служители на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", известна още като здравния ДАНС проверява от петък, 15 ноември, "Пирогов" за смъртта на 3-годишно момченце. То е заведено от родителите си в спешната болница на 14 ноември в изключително тежко състояние, съобщиха от лечебното заведение.

Д-р Валентина Решкова: Всяка 3-та жена е с поне една фрактура от остеопороза

- Решкова, какво представлява остеопорозата и защо се смята, че е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните?

- Остеопорозата се определя като „тихата“ епидемия на века. Тя е хронично-прогресиращо метаболитно костно заболяване и протича абсолютно безсимптомно, с намаляване на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към счупвания / фрактури.

Започва кампания за ранно откриване на захарен диабет

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в Александровска болница в София организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин, съобщиха от лечебното заведение.