Лекуват с плазма пети пациент с COVID-19

Лекуват с плазма пети пациент с COVID-19

Отвориха лаборатория за производството й в Националния кръвен център

Преливане на плазма на пациент с COVID-19 ще бъде направено в петък или по-късно в четвъртък. Плазмата е от преболедувал заболяването, който е създал достатъчен, като брой и ефективност, антитела. Това съобщи началникът на Национания оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Това ще бъде петият заболял от новия коронавирус, на когото се прилага тази терапия у нас. Двама от тях се чувстват добре, третият е интубиран. Всички са във Военно-медицинска академия, където им бе приложена манипулацията с биологичен материал, обработен в лабораторията на академията. Четвъртият пациент почина.

Плазмопреливането е метод, който се е доказал при много други заболявания. Независимо, че все още няма категорични данни за ефекта от прилагането му точно при коронавирус, се забелязват тенденции, че клиничната картина и състоянието на болните, преживели такова плазмопреливане, се подобрява съществено. Това каза ген.-майор проф. Мутафчийски и уточни, че тези случаи у нас все още са малко, за да се направят статистически достоверни изводи.

Началникът на щаба, който е и началник на ВМА посочи, че в лабораторията на академията, където се подготвя плазмата, вече имат приготвени четири дози. Те се замразяват и ще бъдат приложени на бъдещи пациенти.

Същевременно работа започва и лаборатория за преработка на плазма, която е извън територията на академията.

Новата лаборатория за производство на плазма в Националния център по трансфузионна хематология в София вече е оборудвана и работи. Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на въпрос на „Телеграф медия“, кога ще започне производството на този биологичен материал. извън територията на ВМА. Вече има отзовали се доброволци, преболедували COVID-19, които са пожелали да дарят кръв, от която се извлича плазма за лечението. В момента лекарите проверяват кои от тях отговарят на изискванията за необходимия брой и итензитет на създадени антитела, които могат да помогна на други след преливане, поясни доц. Кунчев.

Ген.-майор проф. Мутафчийски подчерта, че съвременното направление в медицината е медицина, основана на доказателствата, а не на догмите и авторитетите. Ние следваме точно това направление в медицината, посочи той.

По отношение на лечението следваме всички световни тенденции. Колкото до хлорохинът, за който Световната здравна организация стопира свое проучване преди десетина дни, от вчера го е възобновила. Медикаментът се прилага и у нас при някои пациенти с показатели, указващи, че може да им помогне в справяне на заболяването COVID-19, каза още той.

Проф. Мутафчийски обясни временното спиране на проучванията със статия, която впоследстиве се е оказала доста спорна.

Не разполагаме с ресурсите на големите инистути по света, които работят в областта на създаването и изпробването на ваксина. В България също се разработва такава поне от осем години срещу коронавирусите, каза началникът на Националния оперативен щаб. Стремежът през целия период беше да се поддържа ниска заболеваемост, което беше изпълнено, доипълни той.

От щаба припомниха, че към момента в страната правят PCR тестове 32 лаборатории, като в началото на периода на пандемията те са били само 2 – Националната референтна лаборатория и тази във Военно-медицинска академия. 243 лаборатории пък са подготвени и работят по сравняване на резултатите. Освен това, болничните легла, готови да приемат пациенти с COVID-19 в България са общо 7 474, като от тях 1 347 са за интензивно и реанимационно лечение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.