Лекуват хора с деменция с джудо, стрелба и голф
5

Лекуват хора с деменция с джудо, стрелба и голф

Общините ще сключват договори помежду си, изготвят национална карта

Възрастни хора с умствена изостаналост, с психични проблеми и деменция се лекуват с нов подход, в който се включват занимания като джудо, стрелба с пневматично оръжие, боулинг, голф и др. Този модел е заложен в реформата, според която ще се финансират не центровете за социални услуги, а самите услуги. Това обясни заместник-министър Зорница Русинова и подчерта, че подходът, който ще прилага министерството оттук насетне, ще бъде интегриран.

По думите й пример за такъв тип дейност е комплексът „Свети Георги“ в Пловдив, където на едно място са събрани осем социални услуги. От тях се възползват 159 хора с увреждания, а една от услугите като вид терапия е спортът. Практиката показвала, че джудото подобрява състоянието на хората с психически увреждания, обясни треньорът Петър Петрушев. Въпреки че имат слаба концентрация, подопечните му са по-изпълнителни от другите спортуващи. Те тренират 2 пъти седмично. Подходът бил приложен за първи път в Италия и Франция преди повече от 30 г. Тези, които не харесват джудото пък, могат да се захванат с билярд, миниголф или стрелба с пневматично оръжие. Друг вид терапии, които се използват в комплекса, са ателиета по

готварство, цветарство, шивачество, плетиво

бродиране, арт и музикотерапия. Комплекс за социални услуги „Свети Георги“ предоставя още социална когнитивна медицинска и двигателна рехабилитация и индивидуални занимания.

Именно създаването на такова комплексно обслужване е заложено в новия закон за социалните услуги. „Идеята е, че дейността се обслужва от един административен екип. С оптимизирането на административния персонал се дава възможност да се насочат повече пари към местата, където се предоставят услуги за хора с увреждания“, обясни Русинова. Според нея по този начин предвидените в бюджета за следващата година 260 млн. лв. за социални услуги ще бъдат използвани по-ефективно.

Информацията колко души и от какви услуги се нуждаят ще се предоставя от

националната карта, която ще изготвят кметствата.

„Общините няма да я разработват сами, те ще трябва да включат всички заинтересовани страни в процеса на изготвянето. Освен това ще е необходима и координация на областно ниво“, обясни Ирена Кременлиева от дирекция „Социално включване“. Общините ще могат вече да сключват помежду си договори за предоставяне на социални услуги и така ще се обхванат по-отдалечените населени места.

Социалният министър Бисер Петков пък уточни, че по данни на Агенцията за социално подпомагане към края на септември социалните услуги са 1322 и се предоставят от 864 доставчици. От тях в момента се възползват над 38 хил. „Ако преди 15 г. услугите не бяха добре развити, то в момента са толкова много, че начинът на контролирането им вече не е ефективен“, заяви Ирена Кременлиева. Затова и със закона се създава нова агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги в страната. Такъв тип услуги са личният и социалният асистент, домашният помощник, приемната грижа, социалният патронаж и дневните центрове. Сред правомощията на агенцията ще бъде и налагането на санкции. Целта е да не се разходват средства за кухи услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.