Лекции по икономика се провеждат по начин, сякаш гледаш филм за индустриалната революция. Огромни екрани, затъмнена зала и движещи се картинки разказват за историята на световната икономика. Това се случва във факултета по икономика на един от най-големите университети в региона Чубу, в Япония.

Японското образование продължава да се класира като едно от най-добрите в света. Това може да се види от последната класация на международното изследване PISA, на което 15-годишните ученици са изкарали средно 504 точки, което е със 17 точки над средното ниво. Причина за това е не само добрата образователна система, която набляга на практиката и уменията, полезни в живота на един възрастен, но и на старанието на японските учащи, които винаги дават всичко от себе си.

Базата, в която се подготвят те, също помага за доброто класиране. Огромни зали с автоматични завеси, екрани, спускащи се от тавана, движещи се картинки и презентации, пойнтъри, вместо химикалки, и неангажиращи разговори, с които се минава икономиката на цяла една страна – това виждат всеки ден младите японци. В лекциите пък студентите биват препитвани като първолаци, четящи Рибния буквар. Преподавателят минава от маса на маса и дава микрофона на някой от присъстващите, който да прочете част от урока и да попълни празните думи на листа пред него.

Това не означава обаче, че всички слушат. Японецът е като всеки друг студент. Той също може да бъде видян как спи, скролва по телефона или дори рисува в часовете. Интересно е да се отбележи как се записват присъствията – това става с електронни карти, които се чекират на влизане в залата. В университета Мейджоу, намиращ се в град Нагоя, с тези карти студентите могат да си взимат и храна от супермаркетите, разположени в кампуса. Освен тях има няколко пекарни и кафенета, където висшистите могат да хапнат на спокойствие. Столовите са две, а в целия кампус има и от небезизвестните вендинг машини за напитки и малки закуски.

Университетът предлага специални зали за социализация между младежите където може да се чете, учи, спи, хапва и най-вече – да се говори на свобода. Библиотеката, която разполага с над 1 млн. книги, също е шумна – или поне първият й етаж, където може да се говори свободно. На горните обаче тишината е гробна. В библиотеката са на разположение и отделни зали с книги, които са изцяло на английски или френски. Противно на това, което ни учат у нас, с огромни надписи над книгите преподавателите съветват японците да не се запъват на дума, която не знаят, а просто да продължават да четат. Използването на речници също е забранено. Възпитаниците на университета могат да намерят и т.нар. „манга“ - японските комикси, предназначени за хора на всякаква възраст.

Любимо място на студентите обаче е кулата в кампуса. На върха й има кафене с маси и столчета, където всеки може да се наслади на гледката - небостъргачи и оживени улици.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проф. Николай Витанов: Ако пътуваме по Великден, ще се появят нови огнища на заразата

Коронавирусът атакува повече населението в големите градове и ако по Великден има голямо движение и много заразени от големите градове и отидат в по-малките, като нищо ще се появят нови огнища на зараза. Това заяви пред БНТ проф. Николай Витанов от Института по Механика към БАН, който е и ръководител на екипа от учени, създали на математическия модел за прогнозите и разпространението на коронавируса.

Само 2% от хората не се интересуват от коронавируса

Едва 2% от хората, участвали в проучване на „Алфа Рисърч“  не се интересуват от заболяването covid 19. Близо 90 % от запитаните обаче - 89.1 % се интересуват от здравната симптоматика и последствията на тази болест. Това показаха данните от социологическото проучване на „Алфа Рисърч“ направено за предаването „Референдум“ на БНТ.