0

Ш вейцарската фармацевтична компания Novartis ще лицензира ново лекарство за лечение на коронавирус, което е разработила заедно с фирмата Molecular Partners. Това бе съобщено в понеделник, след оптимистични резултати от тестове на продукта, пише Ройтерс.

 

Швейцарската фармацевтична компания Novartis ще лицензира ново лекарство за лечение на коронавирус, което е разработила заедно с фирмата Molecular Partners. Това бе съобщено в понеделник, след оптимистични резултати от тестове на продукта, пише Ройтерс.

 

Novartis ще плати 150 млн. швейцарски франка за вътрешно лицензиране на медикамента енсовибеп от Molecular Partners, за да ускори разгръщането на производството си и да получи по-бързо регулаторни одобрения.

Двете компании съобщиха, че са получили положителни първични данни от фаза 2 на проучване за енсовибеп, антивирусно терапевтично средство за Covid-19, което оттук нататък ще се разработва и произвежда от Novartis. Molecular Partners вече е получила авансово плащане в размер на 60 млн. франка за прехвърлянето на лиценза.

Според данните лекарството има 78% ефикасност срещу коронавируса, включително срещу хоспитализация и смърт.

Проучването му е включвало 407 пациенти, получили единична интравенозна доза енсовибеп, като то е показало "статистически значимо намаляване на вирусния товар след осем дни".

Двете приложени дози от лекарството "се понасят добре и не са идентифицирани неочаквани проблеми с безопасността", твърди Novartis. Предстоят обаче и допълнителни изследвания.