Българскят лекарски съюз и неговата столична колегия настояват да бъде дадено право на колегията да налага финансови санкции и дори да отнема права така, както се практикува в много страни от Европейския съюз. Това съобщи председателят на Софийската колегия д-р Асен Меджидиев по време на семинар в Правец и уточни, че вече са направени постъпки пред институциите.

Съсловната организация настоява час по-скоро да бъдат приети и въведени в действие правилата за добра медицинска практика, които описват стъпка по стъпка какво трябва да прави всеки медик при диагностицирането и лечението на пациента.

Към момента въпросните правила все още не са написани по специалности макар и за тях да се говори, като необходимост, още от преди десетина години, припомниха запознати. Те трябваше да бъдат готови по медицински специалности до юни 2019 г., но срокът беше удължен в една година. Въз основа на тях се проследява тарепията и се отчита има ли допусната медицинска, репективно лекарска грешка или не, когато се стигне до съдебно дело.

Адвокатът на Столичната колегия на Лекарския съюз Иван Сотиров беше категоричен, че трябва да се върне възможността на съсловната организация да оценява изпълнението на въпросните правила за добра медицинска практика, макар и те да не са готови. Те обаче фигурират в нормативните документи, регламентиращи дейността в здравеопазването. За това настоя и адвокат Явор Нотев. От януари миналата година в нормативната уредба беше направена промяна, според която след написването и  въвеждането им, оценката по тях не бива да се прави от централната и регионалните етични комисии на Лекарския съюз, а от Изпълнителната агенция „Медицинки надзор”.

От направените проверки на ИАМН по сигнали, жалби и самосезиране преди година само 8,5% са се оказали в резултат на медицински грешки, припомни проф. Владимир Овчаров от Факултета по обществено здраве а Медицинския факултет в София.

По думите му няма общовалидно определение за лекарска грешка в световен аспект. Той посочи данни, според които 9,5% от смъртните случаи в САЩ са били в резултат точно на такива грешки, а в Германия всяка година от тях умират не по-малко от 500 човека. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Столичната лекарска колегия осигури предпазни средства за джипита

Столичната лекарска колегия осигури предпазни средства на 235 джипита и на лекари от девет болници и Центъра за спешна медицинска помощ, както и за единадесет медицински центрове и дванадесет групови практики, съобщиха от там.

По 150 на ден сменят работата в столицата

По 150 души на ден сменят работата си в София заради кризата с коронавируса. Според данните на правосъдното министерство и Софийския районен съд (СРС), предоставени на „Монитор“, в последния месец има бум на ваденето на свидетелства за съдимост, които са част от комплекта документи, нужни за започване на нова работа.

Д-р Иван Маджаров: Бюджетите на болниците ще издържат

Бюджетите на болниците ще издържат с допълнителното гласуваното финансиране на 85% от бюджетирането, предвидено от държавата. Това заяви по БиТиВи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.