Лекарски екипи преглеждат безплатно в ромски махали

Лекарски екипи преглеждат безплатно в ромски махали

Пет мобилни лекарски кабинета са предоставени безвъзмездно на област Сливен, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова. Това е станало с нарочна заповед на здравния министър.

Два от кабинетите са педиатрични, останалите са акушеро-гинекологичен, имунизационен и флуорографски.

В тях лекари-специалисти ще извършват профилактични прегледи и имунизации до 5 ноември в районите на областта, където има по-големи групи лица със затруднен достъп до здравеопазване и неосигурени лица от ромски произход. По наблюдение на инспекцията, здравни медиатори и неправителствени организации,  затруднени в достъпа до медицинска помощ са съсредоточени в градовете Котел, Шивачево и Нова Загора, както и в селата Тополчане, Селиминово, Самуилово, Сборище, Съдиево, Коньово, Градец и Сотиря.

Безплатни прегледи ще се осъществяват и на територията на сливенския квартал „Надежда“, те ще бъдат предшествани от беседи и информационни кампании, насочени към значението на профилактичните прегледи, имунизациите, храненето и отглеждането на малките деца, предпазването от най-разпространените инфекциозни и хроничните незаразни болести.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.