Пет мобилни лекарски кабинета са предоставени безвъзмездно на област Сливен, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова. Това е станало с нарочна заповед на здравния министър.

Два от кабинетите са педиатрични, останалите са акушеро-гинекологичен, имунизационен и флуорографски.

В тях лекари-специалисти ще извършват профилактични прегледи и имунизации до 5 ноември в районите на областта, където има по-големи групи лица със затруднен достъп до здравеопазване и неосигурени лица от ромски произход. По наблюдение на инспекцията, здравни медиатори и неправителствени организации,  затруднени в достъпа до медицинска помощ са съсредоточени в градовете Котел, Шивачево и Нова Загора, както и в селата Тополчане, Селиминово, Самуилово, Сборище, Съдиево, Коньово, Градец и Сотиря.

Безплатни прегледи ще се осъществяват и на територията на сливенския квартал „Надежда“, те ще бъдат предшествани от беседи и информационни кампании, насочени към значението на профилактичните прегледи, имунизациите, храненето и отглеждането на малките деца, предпазването от най-разпространените инфекциозни и хроничните незаразни болести.

По темата: роми махали
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Чичовци“ по Вазов оживя за вековен юбилей

С пиеса по писаната през далечната 1885 година от Иван Вазов повест „Чичовци“ отбеляза вековния си юбилей трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“. Драматургичния прочит на класическите текстове е дело на Юрий Дачев, а режисурата на Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, а музиката е на Асен Аврамов.

Под липите вадят „Форд“ на 109 години

Лек автомобил „Форд Т“, произведен през далечната 1910 година ще бъде една от „черешките на тортата“ в юбилейния за старозагорския ретро-автоклуб парад, който ще се проведе за празника на града на 5 октомври.

Галерия извади уникална сбирка картички отпреди век

Уникална сбирка от пощенски картички, събирани през първите две десетилетия на ХХ в., на които са отпечатани произведения на едни от най-великите европейски художници, извади на показ старозагорската галерия в нощта на изкуствата.