Лекарската позиция в България е най-привлекателна за безработните кадри. Това показва проучване по проект “Постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори”, проведен от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ).

Проучването включва 4 бранша, а именно машиностроене и металообработка, Електротехника и електроника, транспортни спедиция, медицина и услуги за красота и здраве. Във всеки един тях от изследваните професии са 4. Най-привлекателна е професията на лекарите (55,46 от максимум 100 възможни точки), а най-малко желаната на локомотивния машинист - 26,02.

“Те са привлекателни заради перспективата, социалните придобивки и работната среда, а не заради доходите”, коментира ръководителят на проучването проф. д-р Стефан Петранов. При браншовете обаче има разминаване - в общата картина медицината е с по-нисък рейтинг, докато транспортът е популярен, заради пилотите и тираджиите, но една от професиите му е на последно място.

Критериите, по които са били проверявани, са работна среда, парични доходи, стрес, престиж, перспективи, непарични материални стимули и вложени време и средства за овладяване и поддържане на уменията. В момента проектът предстои да бъде изпратен към социалното министерство, за да бъдат направени по-разширени изследвания и да бъдат намерени начини и инструменти за повишаване на привлекателността.

“Демографската криза е причина за недостиг на работна сила”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. Според него в страната има много трудови резерви, от които можем да се възползваме. “Търсим хора за работа със свещ посред бял ден” завърши той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини