Лекари забравиха пациентка в скенер (ОБЗОР+СНИМКИ)
4

Лекари забравиха пациентка в скенер (ОБЗОР+СНИМКИ)

Уникален случай на лекарска небрежност и немарливост потресе Павликени. 70 годишна жена беше забравена в медицински скенер и държана там цели 6 часа.

Асенка Христова отишла в местната общинска болница заради тежка пневмония, и била приета за лечение. След като състоянието и не се подобрявало цяло седмица, лекарите решават да направят скенер.жената напуска болничната стая в 13,30 ч. и до 19,00 ч. така и не се връща обратно в нея. Според близките на жената през цялото това време от болничния персонал изобщо не потърсили своята пациентка. Според управителката на болницата, д-р Ренета Кръстева това не е вярно. „Към 15,30 ч. дежурната сестра във Вътрешно отделение ми докладва, че пациентката след скенера е изчезнала. Пратихме шофьора на болницата да я търси в целия район и дори в съседните барчета и магазини. Звъняхме и на близките и. накрая решихме, че може да си е тръгнала самоволно и я изписахме”, обяснява болничната шефка. Междувременно и болничното ръководство и близките на пациентката уведомяват полицията за нейното изчезване и тя е обявена за издирване.

„Като разбрахме, че майка не е в болницата, тръгнахме с татко по приятели и познати да питаме да не би да е отишла при тях. подихме даже и на гробищата”, разказва дъщерята Стефка Събинова.

Около 19,00 ч. другата рентгенова лаборантка, Галя Михайлова, в края на смяната си, решава да провери още веднъж рутинно всички помещения за забравени включени ел. уреди и апаратури. Отваря вратата на помещението, в което се намира скенера и изпищява. „Отвътре от тъмното изведнъж чух някакъв глас, който викаше: Помощ, има ли някой тук!” Уплаших се и цялата се разтреперах и сега още не мога да дойда на себе си”, признава Михайлова.

Близките на Асенка са категорични, че ще съдят болницата. Самата тя пък веднага след случая си събрала багажа, напуснала злополучната болница и сега се лекува в София. При напускането Асенка и близките и настояли в придружаващата я епикриза за преместването, да бъде точно записано, че тя отказва лечение в Павликени, защото е забравена в скенера в продължение на шест часа.

След уникалният случай на немарливост и безхаберие, ръководството на общинската болница е разпоредило проверка, която продължила 10 дни. А според управителя на болницата, д-р Ренета Кръстева, проверката дори още продължавала. Вътрешното разследване установило, че пациентката е била забравена в скенера от рентгеновия лаборант Камелия Кръстева, която в момента е в отпуска. Според управителя на болницата, след като се върне на работа, виновницата ще бъде наказана. Ккво ще е наказнито още не е ясно. „По закон има забележка, предупреждение и дисциплинарно уволнение. Няма как да я уволня,защото официално срещу нея досега не е имало досега руги оплаквания и жалби. А в конкретния случай не е причинила смъртта на пациента. Така, че би трябвало наканието да е най-лекото, забележка. Аз обаче се консултирам с адвокат какви са възможностите да се приложи и някоя от по-тежките наказания”, споделя болничната шефка, Ренета Кръстева. Тя успокоява близките на пациентката, че дългия престой на възрастната жена в скенера не е увредило по никакъв начин здравето и, тъй като апаратът е бил изключен и напълно безопасен. Д-р Кръстева отрича също пациентката да е била вързана за скенера, каквто информация тиражират роднините и. не е ясно защо 70-годишната Асенка през тези 6 часа изобщо не е станала от скенера и не се е опитала да привлече вниманието на персонала на болницата с удари по вратата или по някакъв друг начин. Пред лаборантката, която я открила, възрастната жена казала, че през цялто време мислела, че изследвнето още продължава и затова не се била помръднала от мястото си.

Колегите на виновната за инцидента лаборантка Камелия Кръстева споделиха, че тя не е от най-примерните служители в болницата. Била конфликта личност, а на въпроса как е допснала да забрави пациентката си н скенера, отговорил, че била забравила за нея. Освен това виновната лаборантка се заканвала на управителката на болницата, че ако бъде уволнена дисциплинарно, ще я съди. „Много е неприятно, че всичко което правим толкова години за да градим един добър имидж на болницата за един миг рухна заради една такава нелепа грешка на на служителка”, признава управителката д-р Кръстева. Тя с болка споделя също че прегледът на скенер на пациентката Асенка по принцип не се покривал от здравната каса и не бил включен в клиничната пътека на заболяването. Аз разреших на колегите от отделението да направят този преглед извън пътеката без да се налага пациентката да си доплаща. Направих го за хубаво, за да помогнем на жената, а то какво излезе”, ядосва с д-р Кръстева.

В петък в болницата имаше инспектори от РЦЗ и РЗОК във Велико Търново, които изискаха цялта медицинска документация и правят самостоятелни проверки по случая.

До края на деня от прокуратурата и полицията все още не бяха уведомили дали ще се самосезират и дали също ще започнат проверка за проявена небрежност и немарливост на медицинско лице при изпълнение на служебните му задължения.

Блницата в Павликени е една от малките на територията на Великотърновска област. Тя обслужва двете съседни общини – Павликени и Сухиндол и годишно през нея минават около 5000 пациенти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.