Редовни домашни посещения на медицинско лице за всички деца на възраст от 0 до 3 години, предвижда Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

В документа е заложено още здравно неосигурените бременни жени да имат достъп до дейности за проследяване на бременността, както и следродилна психологическа подкрепа.

Списъкът на детските болести, за които НЗОК плаща частично или напълно лекарствата и медицинските изделия, пък ще бъде актуализиран. С цел ранно разпознаване на затрудненията в развитието на детето стандартите по педиатрия, неонатология и обща медицина също ще бъдат осъвременени.

С промените се очаква към 2030г. страната ни да постигне средните показатели на ЕС за медицински персонал, достъп до педиатрична и стоматологична грижи, болнично лечение и намаляване на детската смъртност. От документа става ясно още, че детската смъртност у нас е два пъти по-висока от средните нива за ЕС.

Заложено е и увеличаване на обхвата на децата в образованието, като целта е 90 на сто от малчуганите да посещават предучилищна. По данни на НСИ през 2017г. процентът им е 78 на сто. В документа е записано още, че над 500 хиляди българчета живеят в риск от бедност или социално изключване.

Освен това е предвидено и разработване на закон за детето и семейството, което се очаква да стане още през 2019 година, както и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца. Сред набелязаните мерки е въвеждане на изрична забрана за телесно наказание на деца и криминализиране на домашното насилие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

592 лекарства за тежки болести изчезват от аптеките

592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки болести, са на път да изчезнат от щандовете на огромна част от аптеките в страната. Причината е, че Касата възнамерява да ореже двата лева за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които в момента им превежда. Очаква се предложението за това орязване да бъде разгледано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес.

Заловените финансисти на тероризъм забъркани и с чейндж бюра

Организираната престъпна група за финансиране на тероризъм в чужбина, която бе разбита в петък, е била съпричастна и към дейността на две чейндж бюра в София. Това стана ясно от думите на наблюдаващия делото прокурор Евгения Станкова.

Първото лунно затъмнение за 2019 ще е 3 часа

Първото лунно затъмнение за 2019 г. може да се наблюдава от България рано сутринта утре, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.