Редовни домашни посещения на медицинско лице за всички деца на възраст от 0 до 3 години, предвижда Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

В документа е заложено още здравно неосигурените бременни жени да имат достъп до дейности за проследяване на бременността, както и следродилна психологическа подкрепа.

Списъкът на детските болести, за които НЗОК плаща частично или напълно лекарствата и медицинските изделия, пък ще бъде актуализиран. С цел ранно разпознаване на затрудненията в развитието на детето стандартите по педиатрия, неонатология и обща медицина също ще бъдат осъвременени.

С промените се очаква към 2030г. страната ни да постигне средните показатели на ЕС за медицински персонал, достъп до педиатрична и стоматологична грижи, болнично лечение и намаляване на детската смъртност. От документа става ясно още, че детската смъртност у нас е два пъти по-висока от средните нива за ЕС.

Заложено е и увеличаване на обхвата на децата в образованието, като целта е 90 на сто от малчуганите да посещават предучилищна. По данни на НСИ през 2017г. процентът им е 78 на сто. В документа е записано още, че над 500 хиляди българчета живеят в риск от бедност или социално изключване.

Освен това е предвидено и разработване на закон за детето и семейството, което се очаква да стане още през 2019 година, както и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца. Сред набелязаните мерки е въвеждане на изрична забрана за телесно наказание на деца и криминализиране на домашното насилие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.