0

Б ългарският лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари се отказаха от инициативата на Националната пациентска организация COVID Алианс - заедно срещу COVID-19 и се оттеглят от нея, съобщиха от там.

Българският лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари се отказаха от инициативата на Националната пациентска организация COVID Алианс - заедно срещу COVID-19 и се оттеглят от нея, съобщиха от там.

От писмо става ясно, че според тях някои инициативи на пациентската организации не са съгласувани с останалите участници в Алианса и са в нарушение на Националния рамков договор. От самата пациентската организация се обявиха за спешно облекчаване на административните процедури за пациентите с хронични заболявания у нас с въвеждането на поетапна електронизация в здравеопазването и гарантиране на интегрирани социално-здравни грижи в домашна среда. Председателят на НПО дД-р Станимир Хасърджиев съобщи, че се подготвя платформа, която да интегрира дигитални услуги за лекари и пациенти, които да подпомогнат здравеопазването до изграждането на единната държавна информационна здравна система. От НПО заявиха, че ще инициират срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването предвид идеята.

"Смущава ни обаче развитието на инициативата и това, че първоначалната идея за съвместни решения за подпомагане на пациентите се отклони в посока изместване на БЛС от ролята му на партньор. С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени представители на медицинските дружества и ще бъдат представени различни идеи за промени. Подобни идеи не само не са обсъждани с нас като партньор, но и представители на БЛС не са поканени на срещите", твърдят в писмото си до д-р Станимир Хасърджиев, председател УС на НПО, от Лекарския съюз.

От съсловната организация напомнят, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване закон, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени между НЗОК и Българският лекарски съюз. Всяка промяна в рамковия договор за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз.