Лекари отказаха инициатива на Националната пациентска организация

Лекари отказаха инициатива на Националната пациентска организация

Българският лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари се отказаха от инициативата на Националната пациентска организация COVID Алианс - заедно срещу COVID-19 и се оттеглят от нея, съобщиха от там.

От писмо става ясно, че според тях някои инициативи на пациентската организации не са съгласувани с останалите участници в Алианса и са в нарушение на Националния рамков договор. От самата пациентската организация се обявиха за спешно облекчаване на административните процедури за пациентите с хронични заболявания у нас с въвеждането на поетапна електронизация в здравеопазването и гарантиране на интегрирани социално-здравни грижи в домашна среда. Председателят на НПО дД-р Станимир Хасърджиев съобщи, че се подготвя платформа, която да интегрира дигитални услуги за лекари и пациенти, които да подпомогнат здравеопазването до изграждането на единната държавна информационна здравна система. От НПО заявиха, че ще инициират срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването предвид идеята.

"Смущава ни обаче развитието на инициативата и това, че първоначалната идея за съвместни решения за подпомагане на пациентите се отклони в посока изместване на БЛС от ролята му на партньор. С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени представители на медицинските дружества и ще бъдат представени различни идеи за промени. Подобни идеи не само не са обсъждани с нас като партньор, но и представители на БЛС не са поканени на срещите", твърдят в писмото си до д-р Станимир Хасърджиев, председател УС на НПО, от Лекарския съюз.

От съсловната организация напомнят, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване закон, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени между НЗОК и Българският лекарски съюз. Всяка промяна в рамковия договор за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.