0

С едемнайсет месечната Дария Мария най-после ще се завърне жива и здрава в дома си, след като от раждането си досега тя бе постоянен пациент на престижната болница „Молинете“ в Торино.

Седемнайсет месечната Дария Мария най-после ще се завърне жива и здрава в дома си, след като от раждането си досега тя бе постоянен пациент на престижната болница „Молинете“ в Торино.

Там тя бе подложена на няколко тежки хирургически интервенции, благодарение на които бе спасен живота й и които според италианските медици са уникални. Като последната, най-важната операция – присаждане на черен дроб, бе осъществена през миналия ноември от екипа на светилото на детската хирургия в Италия – професор  Ренато Романьоли. И завчера, на връх католическия Великден, медиците заключиха след серия от прегледи и анализи, че детенцето е готово да си ходи вкъщи.

Здравните проблеми на Дария Мария започват още докато тя е в утробата на майка си Елена – наблюдаващият бъдещата родилка лекар установява при стандартна ехография, че очакваното момиченце е с вродена диафрагмална херния. Обяснено с по-прости думи това означава, че поради „дупка“ в диафрагмата на плода, червото е навлязло в зоната на белите дробове и заплашва както тяхното нормално функциониране и развитие, така и това на сърцето.  Майката е хоспитализирана и поставена под постоянно наблюдение, като броени дни след раждането на момиченцето през ноември 2019 г. то е подложено на деликатна операция за решаване на причинения от хернията проблем. Обикновено след подобна намеса децата се възстановяват бързо, но при Дария Мария за съжаление това не се случва и се налага още една докторска намеса със скалпел за регулиране на функциите на дихателния апарат. Първоначално нещата се подреждат добре, но не след дълго се установява, че затрудненото дишане е увредило черния дроб и се налага спешна трансплантация. Очакването на подходящ донор продължава повече от осем месеца, през които детенцето постоянно се бори за живота си, прекарвайки и „Ковид-19“, като съвместимият за присаждане орган се появява сякаш като подарък за първия рожден ден на момиченцето. Следва бавно и трудно възстановяване, което за радост и на родители, и на лекари приключи точно на Великден.

А сега мама Елена и татко Адриан мечтаят час по-скоро да заведат Дария Мария в просторния парк „Валентино“ на Торино и да й покажат какво са това цветя, трева, храсти, дървета, птици и други съвсем обикновени хубости, които тя не е виждала на живо.