Лекари от Шумен поискаха: При джипито само с отрицателен PCR тест

Лекари от Шумен поискаха: При джипито само с отрицателен PCR тест

При семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR тест предлага УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка на свое заседание медиците са приели предложения за спешни решения.

„Към настоящия момент заболеваемостта от КОВИД – 19  в Област Шумен стремглаво нараства. За съжаление пристигат все по-тежки случайи, които изискват болнично лечение. Положението с кадровия ресурс във „МБАЛ – ШУМЕН“ АД  е критично, много медицински специалисти отпадат от работа във връзка със заболяване от КОВИД – 19 или карантиниране.“ – пишат лекарите до Областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. Медиците са притеснени, че „фронтът на лечителите в МБАЛ – Шумен“ се оголва и това ще доведе до срив в обслужването на пациентите със съответните тежки последствия за тяхното здраве.

Лекарската колегия предлага на областния управител и формирания към него кризисен щаб четири мерки, които според тях ще помогнат в сегашната ситуация. Някои от тях са чисто технически и организационни. Например след разкриване на PCR лаборатория в МБАЛ – Шумен още в Спешно приемно да се разделят потоците и всички леки случаи се насочват към Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Всички отрицателни с белодробни заболявания да бъдат разпределяни във вътрешното отделение на МБАЛ – Преслав, а в областната болница разкритите коронавирусни отделения в Шумен да останат само тежки случаи на COVID-19 с положителни тестове с организация за екипите – 2 седмици дежурства, 1 седмица почивка.

В градската поликлиника ДКЦ I да се въведе задължително отсяване и преценка на пациентите чрез кол център с възможност острите случаи да не посещават личния си лекар, а да получат телефонна консултация. Кол центърът да насочва пациентите – дали да отидат в болница, да посетят семейния лекар или доболничен специалист. Малко неясно е предложението на РЛК при семеен лекер да се ходи с отрицателен PCR тест, така в чакалните щяла да спре обмяната на инфекции между пациентите.

Докторите предлагат медийна кампания в общинските медии и социалните мрежи, която да оповести новосъздадените режими на работа, които са направени и въведени единствено в полза на общото благо, за здравето на всички пациенти и на всички медици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.