0

Л екарите, грижещи се за болни от коронавирус в университетската болница в Прага, от една година са спрели да носят защитни облекла. Тази практика продължава въпреки разпространението на по-заразния вариант Омикрон на коронавируса, разкри вчера представител на здравното заведение, цитиран от Франс прес.

Лекарите, грижещи се за болни от коронавирус в университетската болница в Прага, от една година са спрели да носят защитни облекла. Тази практика продължава въпреки разпространението на по-заразния вариант Омикрон на коронавируса, разкри вчера представител на здравното заведение, цитиран от Франс прес.

Лекуващият персонал на болницата носи само маски и ръкавици, а само понякога се слагат найлонови престилки при контакт с пациентите.

"Отказахме се от защитните костюми преди година, защото те улесняват разпространението на бактерии, на вируси и на плесени сред пациентите, което увеличава смъртността", заяви пред АФП Мартин Балик, главен лекар отделението по интензивни грижи.

"По време на епидемията започнахме да приемаме пациенти, носители на силно резистентни бактерии, каквито не сме срещали преди", каза началникът на отделението Ян Блаха.

"В един момент смъртността при пациентите се увеличи от 6 на 8 процента. Когато персоналът ни се ваксинира или оздравя след COVID-19, спряхме да носим защитни униформи и процентът намаля", добави той.