Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Три вида нашенски билки спасяват от стреса по време на самоизолацията

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

След като описват къде е възникнал коронавируса COVID-19, те обясняват, че инфекцията се предава по въздшно-капков път при кихане и кашляне. Тя обаче може да се предаде и от вирусни частици, които се намират върху предмети и впоследствие са попаднали върху входните врати, като уста, нос и очи. Инкубационният период на COVID-19 е от 2 до 14 дни, като заразоносител може да бъде и човек без проява на никакви клинични симптоми.

Новата инфекция може да засегне  белия дроб,  сърцето, черния дроб, централната нервна система и бъбреците.

Лекарите припомнят, че симптомите, които причинява вирусът на COVID-19, са в зависимост от това коя система в човешкото тяло е поразена. Основните обаче са висока температура <38.5°C, суха дразнеща кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост.

При тежките случаи на болестта се развива остър респираторен дистрес синдром, който може да доведе до летален край.

Рисковите групи са възрастните хора и страдащите от артериална хипертония, диабет, сърдечни заболявания, респираторни заболявания и чернодробни заболявания. Инфекцията засяга и хора в по-млада възраст.

Д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов поясняват и кога трябва да се направи тест за COVID-19. Той се прави при остра респираторна инфекция и внезапна проява на висока температура с наличие на суха дразнеща кашлица и стягане в гърдите. Основяние е и при контакт с болен, който има грипоподобни симптоми 14 дни преди вашите, или с такъв, пътувал в рискови райони, като страните посочени от МВнР. Причина са още близък контакт (ръкостискане) с болен от COVID-19, контакт със секрети от болен или съжителство със заразен.

Тестуването се извършва с тампон, чрез който се взема секрет от гърлото, или чрез кръвно изследване за наличие на антитела (IgM, IgG). При втория метод, на 10-ти ден от инфекцията с COVID-19 се забелязва повишение на IgM, a след 12-ти ден и на IgG антитела. Обикновено вирусният товар постепенно намалява с покачване концентрацията на антителата.

 

За спасяване от стреа по време на физическата изолация у дома лекарите препоръчват умерена физическа активност с избрана по избор гимнатика.

Сега е времето да си наваксатe пропуснатия сън. Направете съня си един от вашите приоритети, но недейте проспива целия ден – спете от 6 до 8 часа на ден, съветват лекарите в наръчника. Според тях правилното дишане е от голямо значение. За пример те дават 3 серии по 30 вдишвания и издишвания с почивка между сериите. Позитивното мислене е добър съюзник срещу депресията от стоенето вкъщи. Със същата цел те препоръчат чйове от мента, лайка, джинджифил, валериана ли лавандула.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.