Джипитата искат да изпращат болничните на работодателите

Джипитата искат да изпращат болничните на работодателите

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя така, както изпращат сега до Националния осигурителен институт (НОИ). Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище до Народното събрание, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. То е по повод дискусиите по т. нар „фалшиви болнични“.

От там уточняват, че предложението е направено „още при разработването на функцията изпращане по електронен път от лечебното заведение към НОИ, като втори етап на реформа“. Това „трябваше да се случи в рамките на година. Сега е неотменно условие, което ще повиши не само контрола, но ще създаде и удобство за пациента и всички заинтересовани страни“ се казва в документа.

Общопрактикуващите лекари настояват още НОИ да поеме изплащането на пълния размер на болничните като работодателите бъдат освободени от задължението да заплащат част от дните, което беше прието преди десет години като временна антикризисна мярка.

„Предложенията за вменяване на допълнителни функции на Регионалните съвети към Регионалните здравни инспекции“ с оглед контрол са неработещи“, заявяват от сдружението. От там предлагат тези съвети да бъдат премахнати, тъй като „по обективни причини те нямат необходимия капацитет, нито компетентност да осъществяват очаквания контрол“. Вместо тях контролът, до известна степен, да поемат Службите по трудова медицина (СТП), с които имат сключени договори всички работодатели.

„СТБ има задължение да извършва ежегоден анализ на заболеваемостта по временна нетрудоспособност на работещите по представените болнични листа. Работодателят да изисква от службата при изготвянето на този анализ да идентифицира случаите на често боледуващи или такива, които по някаква причина са "съмнителни" от гледна точка на работодателя. След това СТМ да разгледа обстойно тези случаи и да планира за тези хора по-целенасочен от стандартния профилактичен преглед (става дума за профилактичните прегледи, които работодателят осигурява по наредба), за да види дали има причина те да боледуват толкова често и каква е тя. Едновременно с това СТМ да прави и по-детайлна оценка на рисковите фактори на работната среда. Работодателите да могат да възложат на СТМ да извършва проверки по спазване на предписания в болничните листа режим“, предлагат още от Сдружението на общопрактикуващите лекари. От там уточняват, че неспазването на режима би могло да се третира като дисциплинарно нарушение или самоотлъчка. Джипитата предлагат службите по трудова медицина да са тези, които да обжалват решение по отношение на болничните листа. Те са и против предложението за намаляване на броя им за една година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.