Лекар за горенето на маски: Дейни участници сте в злодеянието, което се случва

Лекар за горенето на маски: Дейни участници сте в злодеянието, което се случва

Не сте странични наблюдатели, а дейни участници в злодеянието, което се случва. Тази диагноза постави на хората, горящи маски и отричащи мерките българският анестезиолог, работещ в Германия Борис Таблов.

Публикуваме без редакторска намеса мнението на д-р Таблов, което той пусна във Фейсбук страницата си:

Откакто темата за вируса се появи в ежедневието ни изписах доста. Призовавах, молех, разсъждавах, спорех с надеждата, че можем да се справим по-добре. Днес си давам сметка, че изпуснахме момента. Времето на призивите отмина, дойде времето да понесем отговорност за поведението си.

В последните дни анализирах какви според мен са причините да докараме положението дотук, но сега си давам сметка, че силно подцених най-важния фактор - индивида. Преди да стигна до субектите от снимката, защото това вероятно е най-мекото определение, с което мога да ги нарека малко лични размисли.

- не ме е страх от вируса, защото знам, че ако имам нещастието да попадна в групата на тежките случаи то ще е заради моето собствено нехайно отношение към теглото ми. Това няма общо с вируса, а с мен.
- не ме е страх от смъртта, защото тя е част от работното ми ежедневие.
- не съм спрял да живея от страх да не умра
- не съм паникьор, а човек на който му пука за околните

Единственото което съм направил е да нагодя ежедневието и навиците си към новата реалност, така че да не съм заплаха за хората около себе си доколкото това е възможно. Ходя на работа, обслужвам пациенти и с новия вирус и няма да спра да го правя докато това е възможно и има нужда. Опитах се в последните месеци да обогатя представата за ситуацията на хората около себе си. Радвам се ако съм бил полезен за някого.

От днес спирам с призивите за разум, защото съм отвратен:

- от хора, които могат да сложат усмивка под новината за смърт на поредната жертва на вируса
- от хора, които отказват да спазват елементарни правила, заради собствената си елементарност
- от хора, които се кланят на експерт, който месеци наред не защити тезата си нито веднъж с научни аргументи
- от хора, които издигат в култ поведението на държава, в която ако си на 80 или си дебел нямаш право на лечение
- от хора, които палят маски, когато медиците на България рискуват живота си да помогнат на близките им
- от хора, за които хвърлянето на салфетки, купоните и баровете са по-важни от здравето на околните

От хора... Не знам що за хора сте. Със сигурност не сме от една порода. Единственото общо между нас е че носим човешка ДНК. За едно обаче трябва да се разберем - вие не сте пасивни наблюдатели, а дейни участници в злодеянието, което се случва. Точно толкова колкото министър, който отказва да се опъне на началника си, от страх да не загуби поста си.

Аз лично това не мога да ви простя

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.