0

К линичен случай на рядко усложнение, вследствие на варицела представя в научна статия екипът на „Инфекциозно отделение” на МБАЛ-Пазарджик, с водещ автор д-р Станислав Коцев. Публикация на тема: „Двустранен пресептален целулит при варицела” е отпечатана  в списание „Детски и инфекциозни болести”, издавано от Централна медицинска библиотека.

Клиничен случай на рядко усложнение, вследствие на варицела представя в научна статия екипът на „Инфекциозно отделение” на МБАЛ-Пазарджик, с водещ автор д-р Станислав Коцев. Публикация на тема: „Двустранен пресептален целулит при варицела” е отпечатана  в списание „Детски и инфекциозни болести”, издавано от Централна медицинска библиотека.

Момче на 1г. и 8м.  с варицела от няколко дни постъпва в „Инфекциозно отделение” на МБАЛ-Пазарджик в тежко увредено състояние, сънливо, с висока температура и отоци на двете очи. Установена е прибавена към варицелата тежка бактериална стрептостафилококова инфекция, а основно значение за такъв ход на заболяването имат липсата на изградени хигиенни навици и лошите социално-битови условия, при които се отглежда детето.

Момчето е лекувано с няколко антибиотика продължително време до овладяване на състоянието и е изписано в подобрено общо състояние, без нарушения на зрението. В световен мащаб пресепталният целулит е рядко наблюдавано усложнение при варицела и най-често е едностранен.

При проучване сред деца в Ирландия за едногодишен период е наблюдаван при 5,6% от заболелите с VZV инфекции.Варицелата е известна като детска болест най-често с доброкачествен ход. Вероятно по тази причина е и подценявано заболяване, независимо от съобщенията за по-тежко протичане и различни усложнения през последните години .

Важно е да се прилагат противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията: изолация на болния, спазване на добра лична хигиена. Не по-малко значение имат разяснителните мероприятия сред рисковите групи от населението за естеството на заболяването, протичането му и възможните усложнения, някои от които могат да са животозастрашаващи.
  

Целта на представения клиничен случай е да се демонстрира опитът на Инфекциозно отделение на МБАЛ „Пазарджик“ в терапията на рядко усложнение вследствие на варицела – двустранен пресептален целулит.