Лекар и учителка превземат Варна с домати
3

Лекар и учителка превземат Варна с домати

Младежи в неравностойно положение се грижат за градина

Банда задружни щастливци от Добрич превземат варненския пазар с домати собствено производство.

Всяка събота до паркинга на голяма търговска верига в морската столица пътува бус от Добрич, натоварен с кошници за капризни клиенти. Домати, краставици, тиквички. Цените са 3 и 2 лева за килограм домати, 1,50 лв. за тиквичките и 50 ст. за краставиците.

Начело на групата стоят учителката Мария Методиева и известният лекар и писател от Добрич д-р Хасан Ефраимов. Този, който се прочу с поредицата от разкази за караконджулите и джанките в центъра на Ню Йорк.

Членовете на бойната група са младежи, които, казано на обикновен език, мислят и действат по-бавно, а на административен са в неравностойно положение. В живота всички тези хора са щастливи, защото вършат това, което обичат, и с тези, които обичат.

Произвеждат домати, краставици, тиквички, зеле и др. в центъра на Добрич

в четири оранжерии. Въпреки че и те като всички в държавата се пекат на последствията от коронавируса, не хленчат нито за субсидии, нито за каквото и да било, а яко работят. От събота до събота и от зори до здрач.

Оранжериите се намират до един от големите магазини на търговска верига, но тя не им е клиент. Вероятно защото не може да си позволи да продава такова високо качество на домати на ниски цени, каквото произвеждат в оранжерията. На правен език щастливците са обединени в проекта “Чудната градинка” на фондация “Свети Николай Чудотворец”, която създаде първото социално предприятие в региона за младежи с интелектуални затруднения, за което в предишен брой писа в. „Телеграф“. Неин председател е педагогът Мария Методиева. Към проекта се присъединява с цялото си сърце на писател, знания и отговорност на лекар и умения на истински селянин д-р Хасан Ефраимов.

Фермерите с нетипичен профил обаче

се радват на неочаквано качествена и добра реколта

тази година както на краставици, така и на тиквички и домати. От започването на сезона най-скъпите ресторанти в Добрич са им клиенти. Бандата произвежда само елитни, високопрофесионални швейцарски сортове червен зеленчук. Лично са подбирани от доктора, който се грижи за растенията като за пациенти. Той оре, пръска, подрязва и управлява вещо в градинарската работа усмихнатите земеделци. Препарати се ползват много малко, тори се с прегорял бизонски тор, от зоопарка, който получава зелеви листа и салати от оранжериите. Всъщност проектът прилага с пълна сила принципите на кръговата икономика, която в България все още се обсъжда основно на теория.

Когато пандемията нагази целия свят и мнозина вдигнаха ръце, готови за фалит, краставиците, засадени в оранжериите в Добрич, започват да дават усилено плод. Пазар почти няма, защото и хората почти не излизат, а заведенията почти не работят. Тогава командният състав на бойната група от Мария Методиева и д-р Ефраимов вземат решение, че единственият изход е да се оцелее.

Пускат онлайн продажби в социалните мрежи

правят ваучери за социални и старчески домове и пласират зеления зеленчук на много ниски цени, но все пак го продават. Когато е възможно и позволено от закона, излизат и на местния фермерски пазар. Краставиците се продават и на място, за клиентите от Добрич на петдесет стотинки. Ресторанти започват да си купуват от техните зеленчуци. Така всички дружно успяват да закърпят положението. През това време започва да излиза ранното зеле, а в началото на юли и първите червени домати.

В оранжериите се работи и в почивните дни на дежурства за младежите. А за учителката и лекаря практически без почивка.

Когато не са в градините, двамата пишат хумористични постове във Фейсбук

с които привличат фенове и клиенти. Те се превръщат в истински бисери на прозата, но така се оформя един кръг, съпричастен към тяхната кауза на социално предприемачество. Младежите от „Чудната градинка“ се превръщат в истински пример за сървайвъри, а техните истории трогват и дават надежда на много хора.

В момента най-актуален е Царя на доматите – професионалният сорт “Кингсет”, който връзва по тридесет-четиридесет плода на корен и китките сами падат под тежестта му.

Младите хора на ден берат по 70-100 килограма домати

но тепърва растенията ще плододават чак до късна есен. Освен по прибирането на доматите младежите започват работа и по приготвяне на разсади за късното есенно зеле.

Най-лесният начин да се снабди човек с техните зеленчуци е чрез страницата им във Фейсбук Чудната градинка, където може да се направи поръчка. Или като на място в Добрич.

Битката да си равен с другите

Мария Методиева създава фондацията „Свети Николай Чудотворец“, защото има личен мотив, самата тя е имала дете, което е било в неравностойно положение. Какво означава това?

Причините може да са физически, но може и ментални. Младежите, с които тя работи в градината, са с ментални проблеми, но всъщност те мислят малко по-бавно и вземат малко по-бавно решения от другите хора. Това е най-простото и ясно обяснение, което дава Мария Методиева. Поради тази причина законът може буквално да ги лиши от граждански права като това да имат семейство, да работят, да пазаруват. С проекта „Чудната градинка“ Мария Методиева успява да намери дейност и занимание на тези хора, с което те не само да се чувстват полезни, но и да получават заплати, които изкарват с достоен труд. Защо са истински щастливи? Защото те нямат никакво отношение към парите, отговаря Мария. Те знаят, че с тях могат да си купят някои неща, които им харесват, и толкова. Когато получават първите си заплати, момичетата си купуват гардероби, а всички се сдобиват с телефони, за да се снимат. Има и запален влогър сред тях, който качва видеа в Ютюб.

Младежите и цялата група са задружни, весели, жизнерадостни и осмислят живота си. Заедно се забавляват, танцуват, смеят се, правят си лютеници в оранжерията и просто живеят като всички останали хора.

От Фейсбук профила на д-р Хасан Ефраимов

Розова магия


Какво бе учудването ми днес, когато, минавайки през пазара, видях да продават домат „Пинк рок“!

„Розова магия“ - бе изтипосал горда табела на масата си и човечецът. Табела съвсем семпла, изрязана от кашон, а надписите повторени многократно с химикал. Така, както се повтаря, когато няма какво да правиш, или, когато ти е скучно, а понякога дори, когато усещаш, че ако не го сториш с настървение, просто ще експлодираш.

– Какво си направил бе, приятелю? – не се въздържах, запирайки колелото. – Сложил си табела „Трабант“ на „Мерджан“!

– Ми... – промълви сконфузно той. – Познахте домата!

– Миналата година имахме цяла оранжерия. Продавахме го на опашка. Клиентите дори не чакаха да узрее.

„Пинк рок“ е уникален домат, създаден благодарение на дългогодишна селекция и кръстосване. Месест, със страхотен аромат и вкус, топи се в устата. Вложени са милиони при създаването му. При нас няма кой да ги вложи, затова нагъваме магия и твърдим, че е уникална. При магията просто някой е събрал семена от домат и си е направил труда да ги сложи в пакетче.

– Иначе не купуват! Търсят все „Розова магия“ – продължи купувачът. – Това знаят – това търсят.

– Ми ще търсят – повтарях си и по пътя. – Това знаят – това търсят. Търсят розова магия, защото животът на повечето е розова магия. Боядисали са живота им в розово, а иначе те без това си живеят в магия.

Мислех си за хората, не възприемащи нищо ново, живеещи с представите си от едно време. Качиха се на луксозни коли, а нагъват „Пинк рок“, мислейки си, че е лелеяната им „Розова магия“. И догодина пак ще си търсят магията. Животът се променя, доматът също, ала неизменна по тези земи остава само табелата „Розова магия“.

Хасан Ефраимов

17.07.2020

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.