У никално растение, което лекува рак и други тежки болести, може лесно и успешно да се отгледа и у нас.
Уникално растение, което лекува рак и други тежки болести, може лесно и успешно да се отгледа и у нас.
Мелотрия, Мексиканска краставица (Melothria scraba) е вид пълзящо растение. Принадлежи към семейство Cucurbitaceae (Тиквови). Произлиза от Мексико и Централна Америка, където наричат плодовете й „малка диня”. Те са толкова миниатюрни, че могат да се поберат в една чаена лъжичка. Притежават освежаващия вкус на обикновената краставица.
Устройство на мелотрия
Мелотрията расте бавно. Височината й достига до 1,5–2 метра, а ширината 10-15 сантиметра. Мексиканската краставица може да се отглежда като многогодишно растение, за да дава плодове година след година. Листата й са зелени, с тръгълна форма и накъдрени ръбове. Растението е устойчиво на суша и на вредители.
Цветовете на мелотрията са мъжки и женски, разположени на едно растение. Те са малки и жълти, с диаметър около 4 милиметра. Имат 5 венчелистчета и са събрани в съцветия.
Плодовете се развиват в основата на женското цвете. Имат продълговата форма, светлозелен цвят и тъмни ивици. Вътрешността им е бяла, с лек зеленикав отенък и хрупкава текстура. Съдържа семена. Вкусът й се сравнява с този на обикновената краставица, като има лек привкус на кисело мляко. Дава плодове по време на целия летен сезон. Засява се през пролетта – от април до май.
Използваема част на мелотрия
Употребяват се плодовете на растението.
Разпространение на мелотрия
Melothria scabra произлиза от Мексико и Централна Америка. Там растението е било култивирано и използвано като източник на храна в продължение на дълги години. Въпреки екзотичния произход на мелотрията, тя се отглежда по-лесно от обикновената краставица в умерен климат. В България също се култивира. Предпочита слънчеви места с плодородна и равномерно влажна почва.
Химичен състав на мелотрия
Мексиканската краставица притежава химичен състав подобен на обикновената. Съдържа голямо количество вода, микроеленти (фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк, калий), витамини, антиоксиданти и фибри.
Лечебни свойства и приложение на мелотрия
Плодовете на мелотрия са с ниско съдържание на калории, което е изключително важно за оптимизиране на здравословното състояние на организма. Основната им употреба е в хранително-вкусовата промишленост, но освен това се използват и за медицински цели. За употребата им в медицината се знае малко, но съдържанието на физиологично активни вещества определя свойствата им на антиоксиданти, предпазващи тялото от естествените промени на стареенето чрез защитаване и подмладяване на клетките, тъканите и органите.
Свойства на мелотрия
- антиоксидантно;
- противотуморно;
- стимулира кръвообращението;
- забавя стареенето.
- Заболявания и състояния, при които се прилага мелотрия
- заболявания на сърдечно-съдовата система – инсулт, инфаркт и др.;
- рак;
- кожни заболявания.
Начин на приложение
Плодовете се консумират в сурово състояние. Използват се в кулинарията, като се добавят към салати и други свежи ястия.
Как да я отгледаме?
Най-добре е да отглеждате мелотрията чрез разсад. Ориентировъчно трябва да засеете семената 20-25 дни преди да засадите растенията за постоянно в градината, като почвата трябва да е достатъчно топла.
Засадете я на лека и плодородна почва. С нарастването на растенията трябва да помислите и за опора. За тях краставицата се захваща с помощта на мустачки. Ето защо може да засаждате мелотрия до огради, декоративни решетки, беседки и др. подходящи места в градината.
Грижите за мелотрия са като за краставиците. Положителното е, че растението почти не се напада от болести и вредите срещу, които трябва да се борите.
Монитор