0

Страшна жега - това е ключовата дума в медиите в цяла Европа през последната седмица. Ние предлагаме друга - сиеста.

Страшна жега - това е ключовата дума в медиите в цяла Европа през последната седмица. Ние предлагаме друга - сиеста.

Думата Сиеста е използвана за пръв път в английския език от хора, които са опитали вкуса на сиестата или следобедната дрямка в Испания. Думата е свързана с шестия час – времето, което е най-горещата част от деня.

Хауел, съставител на речници, блогър и автор на романи, описва шеговито в едно писмо как се прави сиеста в приемливи дози: „siesta (както я наричат испанците), или следобедна дрямка“. Номерът бил в това човек да се отпусне в седнало положение с топче злато в едната ръка. Когато човек заспи, то пада върху меден съд и издава такъв шум, че го събужда. Това става през 1655 г.

Следващия път думата се появява около 20 години по-късно в пиесата Elvira. Авторът й Джордж Дигби (който е и граф на Бристол) е имал колоритен живот като един от водещите политици, дипломати и войници в Англия в средата на 16 в. Той е роден в Испания и е пътувал из страната като дипломат. Всъщност пиесата е само „бележка под линия” в кариерата му, също като сиестата. В пиесата Дон Хулио обвинява сестра си, че спи, че прави сиеста. Очевидно думата не е широко разпространена, защото в бележка под линия е добавен коментар: „Горещината на деня от обед нататък. Нарича се така заради шестия час, времето около пладне, когато испанските госпожи се оттеглят да поспят“.

В Испания, Италия и Латинска Америка, сиеста е времето за заслужена почивка и по-точно – сладка следобедна дрямка. Така че, ако сте на почивка в тези страни, не планирайте шопинг обиколката си следобедно време.