Лек ръст на застраховките през август

Лек ръст на застраховките през август

Пазарът на общото застраховане остава стабилен, въпреки икономическата стагнация вследствие на COVID-19, показват най-скорошните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), цитирани от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). След лек спад през април (-0,5%) и май (-1,63%) и незначителен ръст към края на юни 2020 г. (0.65%), през август също се наблюдава ръст от 1,54 на сто.

Размерът на премийния приход за август е 1.6 млрд. лв. На практика, „ковид“ ефектът върху пазара на общо застраховане се изразява в ограничаване темпа на развитие и запазване на приблизително същите нива като предходната година. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 670 млн. лв., като се регистрира намаление на размера им от 1,09% на годишна база.

По линия на „Гражданска отговорност“ на автомобилистите премийният приход е 740 млн. лв. (0,38% ръст). Премийният приход по Каско намалява с 1,14 на сто. От асоциацията посочват, че

положителната тенденция при имуществените застраховки

се запазва и през август. Най-значителен ръст има при полицата "Индустриален пожар" (20,37% ръст), следван от полицата "Пожар и природни бедствия" (12,7%). При "Пожар и други опасности" нарастването е в размер на 7,37%. По линия на „Щети на имущество“ премийният приход нараства с  2,1%, като при застраховка „Кражба, грабеж, вандализъм“ ръстът е 4,16%.

Логично е налице спад по линии на бизнес, свързани с някои видове транспорт и пътуване. Понижението на премийния приход

по застраховка „Помощ при пътуване“

остава значително. Намалението по тази застраховка на годишна база към август е 43,9%, а към шестмесечието е било 49,2%.

В животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г.  Към август премийният приход достига 296 млн. лв., като намалението на годишна база е 14,64%. Размерът на изплатените обезщетения е 118 млн. лв., което е с 6,92 % по-висок от същия период на 2019 г.

Данните общо за застрахователния пазар потвърждават постепенния

тренд към възстановяване

Премийният приход общо за пазара за август 2020 г. е 1,9 млрд. лв., с 1,33% по-нисък от същия период за 2019 г. За сравнение, намалението на премийния приход на годишна база за м. май  е 3,48%, а за м.юни – 2,04%. Общият размер на изплатените обезщетения достига 789 млн., с което остава приблизително на същите нива като през 2019 г., с незначително нарастване от 0,04%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.