Лек ръст на лихвите по потребителските кредити и ипотеките през октомври

Лек ръст на лихвите по потребителските кредити и ипотеките през октомври

Цената на потребителските и жилищните кредити се повиши минимално през десетия месец миналата година. Това показват данни от статистиката „Месечен обзор на българската икономика“ за октомври, публикувана от Министерството на финансите.

Това обаче не попречи на домакинствата да продължат да теглят кредити със засилен темп. Ръстът при ипотеките е 14.1% спрямо 13.6% през септември. Потребителските кредити са с близък до предходния месец ръст – 10.8 на сто на годишна база. Претегленият лихвен процент по кредитите за нефинансови предприятия пък продължи да се понижава, след като през септември достигна исторически минимум. При кредитите за частния сектор е налице ръст от 7.3% спрямо 7.1% месец по-рано. Лошите и преструктурирани кредити продължиха да намаляват с по-голям темп.

Данните на финансовото министерство сочат още, че темпът на растеж на БВП се е забавил до 3.1% на годишна база. Като причина за това експертите посочват по-слабото вътрешно търсене. Частното потребление също се забави, но за сметка на това публичното се повиши значително. Заради ръст в инвестициите в основен капитал от 0.9 на сто негативните оценки за бизнес климата продължиха да растат през третото тримесечие. В същото време износът се върна към растеж, повишавайки се с 1.8%, и доведе до известно възстановяване на вноса.

Брутната добавена стойност (БДС) се увеличи с 3.1% като най-голям принос имат промишлеността и недвижимите имоти. Въпреки песимизма до септември, само 2 месеца по-късно общият показател на бизнес климата у нас се увеличи за пръв път от май месец насам. Подобрението се дължи на строителството и на търговията на дребно. И докато ръководителите във всички сектори имат оптимистични очаквания относно състоянието на предприятията, то доверието на потребителите намаля през третото тримесечие.

Инфлацията за ноември 2019 г. спрямо съответния месец на 2018 г. достигна 2.2%, при 1.6% през октомври. Повишението в цените на услугите и на неенергийните промишлени стоки достигна съответно 2.5 и 0.4% на годишна база, като се ускори с 0.1 пр.п. спрямо октомври. Инфлацията при преработените храни бе 4.5%, ускорявайки се с 0.4 пр.п. Инфлацията през ноември 2019 г. спрямо предходния месец беше 0.3%.

През ноември, според данни на Световна банка, повечето суровини, търгувани на международните пазари, поскъпнаха в доларово изражение спрямо предходния месец. Най-високо бе повишението при енергийните и хранителните стоки, съответно с 5.2 и 4.1%.

Брутният дълг се понижи до 56.4% от прогнозния БВП, а нетният достигна - 4.1%, което показва превишение на брутните външни активи над чуждестранните пасиви.

През октомври страната продължи да бъде на излишък от 0.9 на сто от БВП. Бюджетните постъпления са нагоре с 11.4% на годишна база, а данъчните проходи бележат ръст от 8.7%. Непреките данъци представляват почти половината от всички данъчни постъпления, а осигурителните вноски – 30%. При неданъчните приходи бе отчетен ръст от 25.1%, с което техният дял достигна 15% от общите бюджетни постъпления. На годишна база помощите са били с18.9% по-високи, а разходите - с 18.4% повече. Това в най-голяма степен е заради по-високите капиталови разходи и тези за персонал. Инвестиционните разходи са формирали 14.6% от бюджетните плащания за периода януари-октомври 2019 г., при 8% година по-рано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.