Легализират маршрутките в туризма

Изсветляват 20 000 буса в сивия сектор на транспорта

Легализират маршрутките в туризма

Обсъждат задължителна застраховка на пътниците

Туроператори, които организират екскурзии и трансфери с коли до 9 места, ще може да легализират бизнеса си. Досега организаторите на турове можеха да получат присъда няколко години затвор, а използваните за превоза автомобили да се конфискуват.

Нормативните актове сета си противоречат, от една страна, са категорични, че тези малки коли не подлежат на лицензиране, а, от друга страна, е посочено, че ако с тях се извършва платена транспортна услуга без разрешително, собствениците им подлежат на затвор. Със законодателна инициатива на служебния министър на туризма Стела Балтова бусовете вече ще може да се регистрират. Регламентирането на превоза на малки туристически групи в маршрути ще помогне за изсветляване на този сив сектор,

превърнал се в нерешим проблем през годините

И досега многобройните нерегламентирани превози поставят туроператорите и хотелиери в ситуацията на нарушители и бизнесът се нуждае от правилната му регулация, посочват от туристическото министерство.

През последните два месеца са проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво заместник-министри и експерти, в тясно сътрудничество между министерствата на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От министерството посочват, че през последните години пазарът все повече наложи пътуването в малки групи и бутикови туристически продукти, като тази тенденцията се наложи още повече в обстановката на световната пандемия с коронавирус. Като отчита тенденцията, както и желанието на бизнеса за легитимиране на този вид транспорт, Министерството на туризма смята, че е

назрял моментът за законодателни промени

тъй като пътуването в малки групи и на индивидуални туристи с автобуси е напълно нерелевантно и неприложимо. Освен това е и напълно неекологично и оставя голям въглероден отпечатък, което също е фактор, на който съвременният турист обръща внимание при избора на дестинация.

Сред обсъжданите идеи са въвеждането на задължителна застраховка на пътниците, гаранции чрез наличието на набор от задължителни документи, че шофьорът извършва именно превоз на организирана туристическа група, въвеждането на допълнителен изпит по подобие на тези за таксиметрови водачи, наличие на договор с туроператор и др. В България има около 50 хиляди автомобили тип 8+1, от които 20 хиляди са притежание на юридически лица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.