0

Л едените температури навън препълниха кризисните центрове и приютите за бездомни в страната. Ниските температури принудиха хората, които нямат покрив над главата си да потърсят топло място за преспиване и храна.

Ледените температури навън препълниха кризисните центрове и приютите за бездомни в страната. Ниските температури принудиха хората, които нямат покрив над главата си да потърсят топло място за преспиване и храна.

Така повечето общински центрове запълниха капацитета си. В София има свободни места, но и кризисният център е значително по-голям от тези в страната. В нощта на вторник срещу сряда в център за временно настаняване на бездомни хора в столицата са пренощували 96 души. Предходните два дни са преспали съответно 93 и 94. Капацитетът на центъра в 120 души. При настаняване бездомните минават през бърз тест за коронавирус. Ако има положителни резултати, те се настаняват в изолация от другите бездомни.

И двата приюта за бездомници в Добрич са пълни. В приюта за мъже са настанени шестима души, колкото е капацитетът. „Наложи се да върна трима мъже, защото при мен място няма“, каза шефът на приюта Александър Иванов. Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич работи и през тази зима. Капацитетът й е за 6 души, като в момента и той е запълнен. С подкрепата на БЧК е осигурена храна за нуждаещите се. Община Добрич работи по проект за нов приют с капацитет 15 души, който трябва да бъде готов за следващата зима.

Приютът за бездомни хора в Пловдив и Центърът за временно настаняване на лица и семейства са запълнени, съобщи зам.-кметът Георги Титюков. Той уточни, че 24-ма са настанените в приюта при капацитет от 25 човека, а в центъра има 23-ма настанени при капацитет от 26 човека. По думите му приютът се издържа като делегирана от държавата дейност и получава 3743 лева за целта. Община Пловдив обаче е подпомагала със суми от 5000 до 20 000 лева институцията и ще продължи да го прави, допълни и кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му общинската администрация няма да остави никой без дом на улицата в тези студени дни.

Центърът за временно настаняване бе създаден през лятото на 2019 г. по проект с изцяло грантови средства, припомни Титюков. Разкриването на Центъра за временно настаняване бе по проект „Интегрирани действия за устойчиво градско развитие“ на оперативната програма за развитие на човешките ресурси и са осигурени средства за ток, вода, консумативи и за заплати на персонала до 2023 г., каза още зам.-кметът. „Миналата година спечелихме още един европроект, който е на обща стойност над 7 милиона и 165 хиляди лева. Проектът е за изграждане на 74 апартамента за социално слаби пловдивчани. За строителство са предвидени 5 милиона и 200 хиляди лева. Вече имаме избран изпълнител и се надяваме за около година и половина проектът да бъде реализиран“, каза още Георги Титюков. Освен че осигурява подслон, центърът е и място за социална интеграция и адаптация на хора, които са

изпаднали в труден житейски момент

Персоналът оказва съдействие на потребителите за достъп до медицински услуги, подготовка и подаване на документи пред различни институции, регистрация в бюрото по труда, включване в курсове за квалификация и преквалификация и други обучителни курсове и/или за намиране на работа.

Петима пък са настанени във временния приют в квартал „Калкас“ в Перник. Те получават всекидневно безплатно топъл обяд и пакет суха храна за вечерта. Преди приемането към всяко лице се прилагат задължителните противоепидемични мерки. Обособен е изолатор, в който бездомните престояват, докато се проверява здравният им статус. Всички помещения са дезинфекцирани, а за персонала са осигурени лични предпазни средства, съобщават от общинската администрация. Капацитетът на приюта е 10 места, а хората без дом могат да останат там до 31 март. Част от настанените в приюта са останали на улицата преди години, а други - тази зима. Двама от тях са докарани в безпомощно състояние заради измръзване и за възстановяването им е потърсена лекарска помощ.

До миналата година през най-студените зимни дни бездомните бяха настанявани в сградата на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. В условия на пандемия това е невъзможно и използването на здравни заведения за приюти е в противоречие със законовите разпоредби, уточняват още от общинската администрация в Перник.

Десет от местата за настаняване на нуждаещи се в Кризисния център на Община Шумен са заети през последните мразовити дни, съобщи за "Монитор" заместник-кметът д-р Светлана Маркова. Капацитетът за настаняване в такива случаи е 15 души. В момента са заети 8 легла за мъже и 2 за жени, остават пет свободни, предвидени по принцип за жени, но

може да се реорганизира при необходимост

"Различни са историите на хората, които търсят помощ в Кризисния център, много често това са хора с някакви нерешени семейни конфликти и проблеми" - обяснява д-р Маркова. Имало е възрастна жена, която води дела със сестра си и няма къде да живее, внук, който се скарал с баба си и тя го изгонила. Понякога бедстващи търсят помощ сами, в други случаи полицията настанява останали на улицата хора.

А преди три дни стана ясно, че бялата смърт взе две жертви в Кюстендилско. В неделния ден бе открит мъртъв бездомник под моста на градския плаж в Кюстендил. Сигналът е подаден от случайни минувачи, които по това време са се разхождали в района. При извършения оглед на място от дежурна полицейска група следи от насилие не са установени, не са открити документи за самоличност. Трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница, по случая е образувано досъдебно производство в РУ - Кюстендил. „Най-вероятно става въпрос за бездомник, който е починал от премръзване. Все още не е установена самоличността му, нямаме данни и за възрастта му“, коментираха разследващи случая. Рано сутринта в понеделник край село Баланово в местността Полето бе открит труп на 85-годишна жена. Тя е била обявена за издирване от своите близки още в събота. „Жената страдаше от деменция и често при излизане извън дома се губеше. Вероятно след прекарани толкова часове на студа тя е починала“, коментираха жители от селото, които са участвали в акцията по издирването й. Криминалисти на Районното управление в Дупница са установили при огледа, че върху тялото на жената няма следи от насилие.