0

Д ори в извънредно положение, когато сме си предимно вкъщи, човек се разболява от рино, адено и всякакви пролетни вируси. Мнозина пият лекартва срещу хипертония, срещу бъбречни заболяваня, подагра и какво ли още не. Често пъти обаче действията им се забавят, отслабват или въобще се елиминират заради неправилната им комбинация с храни, витамини и хранителни добавки, предупреждават фармацевти.

Дори в извънредно положение, когато сме си предимно вкъщи, човек се разболява от рино, адено и всякакви пролетни вируси. Мнозина пият лекартва срещу хипертония, срещу бъбречни заболяваня, подагра и какво ли още не. Често пъти обаче действията им се забавят, отслабват или въобще се елиминират заради неправилната им комбинация с храни, витамини и хранителни добавки, предупреждават фармацевти.

Действието на доста таблетки, например, се забавя, ако се приемат с горещ чай. Причината е, че високата температура прави реакция, която на свой ред забавя ефикасността на активното вещесто. Затова чаят  по време на боледуване трябва да се пие две-три минути след запарването му.

Храните също могат да променят ефекта на медикамента. Цитрусовите плодове и най-вече червенят грейпфрут повишава действието на препаратите срещу хипертония. В тази комбинация кръвното може да падне рязко и да причини неприятен дискомфорт на пациента. Този плод обаче действа точно обратното на хапчетата антибебе. Той може въобще да елиминира действието на някои от тях.

Класическата комбинация антибиотик с кисело или прясно мляко се оказва твърде спорна. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне два часа преди и два часа след употребата им. Не са желателни още кафето и колата. Те са с ниско pH, което снижава ефекта от тях, най-вече на тези от групата на пеницилините. Ако са ви изписали  точно от тях, преди приема им не бива да ядете два часа пилешко месо и сладки неща, както и поне един час след това. Хинолоните, също често използвани антибиотици, трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечните продукти.

Антидепресантите, приемани сега от мнозина във времето на социална изолация, са несъвместими със соевите сосове, отлежалите сирена, както и на лекарства от групата на моноаминооксидазни инхибитори, популярни като МАО-инхибитори. Точно те се препоръчват при депресии и панически разстройства. Не бива да се употребяват и с туршии и други ферментирали храни, съдъжащи веществото тирамин. От него, макар и в по-малки количества, има  в авокадото, бананите и стафидите.

Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други

удължават времето за съсирване на кръвта  и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло се препоръчва за здраво сърце, но то подтиска лечебното действие на някои медикаменти. Затова трябва да се приема два часа преди пиенето им. При прием на антикулаголанти ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле, защото тези зеленчуци съдържат витамин К, който подсилва кръвосъсирването.

Витамин С подсилва имунната система, но е добре той да се приема от цитрусовите плодове. Когато е в таблетки или в ампули, той е синтетичен.  Доказано е, че прекомерното натрупване точно на синтетичен витамин С провокира образуването на рака на пикочния мехур.

Ако контролирате кръвното си налягане с ACE инхибитори, не ползвайте диетична сол. Причината е, че част от натрия в нея е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии.

Взимате ли лекарства, избягвайте алкохола, та бил той дори вино. Той променя разграждането на лекарствата и усвояването им. При комбинации със статини уврежда черни дроб.

Комбинации от други храни и лекарства, които не бива да се комбинират са  корен от женско биле (сладник) и контрацептиви,  медикаменти за астма и кофеинови напитки, както и валериана и алкохол.

Винаги пийте лекарствата си с вода на стайна температура и никога не взимайте веднага витамини и хранителни добавки освен, ако лекарят не ви е препоръчал друго.