0

Легендарният френски дизайнер Жан Пол Готие, който може да се похвали с 50-годишен стаж в модните среди, изпълни лебедовата си песен. Прощалното му шоу се проведе на 22 януари в театър „Шатле“ като част от Седмицата на висшата мода в Париж.

Легендарният френски дизайнер Жан Пол Готие, който може да се похвали с 50-годишен стаж в модните среди, изпълни лебедовата си песен. Прощалното му шоу се проведе на 22 януари в театър „Шатле“ като част от Седмицата на висшата мода в Париж.

Дефилето на Готие по традиция започна с шокиращ елемент - с изнасяне на червен ковчег на подиума. От него излезе първата манекенка, облечена в бяло и с визия, наподобяваща кукла. С този жест дизайнерът символизира погребването на висшата мода, но „не със съжаление, а с радост, свързана с този празник, по време на който се изпи много шампанско“.

За последното си дефиле висша мода той се върна към използване на корсети, раирани фланелки в синьо и бяло, рокли, съшити от колани,

деконструирани джинси и панталони

от деним. Това, което не се отличава от предишните му колекции, е задължителната провокативна нишка, която на моменти граничи с абсурд.

"Има прекалено много дрехи - не ги хвърляйте, а ги рециклирайте", призова по време на събитието Готие.

Негови музи, сред които моделът Дита фон Тийз и испанската актриса Роси де Палма, присъстваха на модното шоу. Канадската манекенка Коко Роча показа умения, характерни за ирландските танци, докато младите супермодели Карли Клос, Бела и Джиджи Хадид имаха специални роли, свързани с всяко от носените от тях облекла. Това е нещо необичайно за участието им в седмиците на модата. Певицата Аманда Лиър също се разписа с участие в ревюто,

носена на ръце от двама голи до кръста мъже

Актрисата Беатрис Дал се появи на сцената облечена в дълга черна рокля и се разходи по котешката пътека пушейки цигара, след което хвърли фаса на земята. 34-годишната красавица Ирина Шейк пък демонстрира перфектна фигура в къса рокля, наподобяваща бельо. В екстравагантни облекла по време на шоуто дефилираха още Джоан Смолс и Уини Харлоу, стартирала кариерата си след участие в популярното предаване „Следващият топмодел на Америка“.

Музикален поздрав към присъстващите отправи

британският певец Бой Джордж

"Най-хубавото предстои", увери френският дизайнер, намеквайки за обмислянето на бъдещи проекти. Те обаче няма да са свързани с висшата мода и това не е изненада за многобройните му фенове. Наскоро ужасното дете на модата, както го наричан мнозина, се отрече от световноизвестните брандове за дрехи и аксесоари. Според модния гуру компаниите трябва да спрат да участват в "състезанието кой ще направи най-много дрехи".

"Големите компании правят все повече колекции, нови колекции... с голямо количество дрехи. Абсолютно смешно”, заяви той. Готие е на мнение, че

много тоалети се произвеждат само за реклама

но всъщност не са годни за носене. "Това не е въпрос на мислене за това от какво се нуждаят хората. Мисли се кой да бъде по-голям. Всичко е само въпрос на власт и политика", допълни той.

Припомняме, че Жан Пол Готие, който през април ще навърши 68 години, е известен като един от най-скандалните дизайнери в света на модата. Автор е на сценични костюми за звезди от шоубизнеса, киното и балета. Той

накара мъжете да носят поли и да се гримират

Готие революционизира сферата, като бе сред първите дизайнери, в чиито дефилета участваха възрастни манекенки и жени с наднормено тегло или с татуировки. От първите си колекции той смесваше двата пола, различни епохи, арогантното поведение на бедни хора с това в луксозните квартали.

"Аз съм дискретен в модата, докато той е провокативен. Това е неговият стил", отбеляза наскоро моделиерът Пиер Карден, при когото Готие е направил първите си стъпки в кариерата.