Снимки

Един от факторите ограничаващи подводните дистанционно управлявани средства (ROV) е фактът, че за да може оператора да вижда, картината уловена от камерите, плавателният съд трябва да бъде физически свързан с поддържащ кораб на повърхността чрез дълъг кабел. Учени опитват да променят това, чрез двупосочна система, която използва лазери за безжично предаване на UHD видео през водата.

Системата за подводна безжична оптична комуникация (UWOC) е създадена от Университета за наука и технологии на Саудитска Арабия „Крал Абдула” (KAUST). Досега системата е тествана при лабораторни условия, като успешно изпраща и получава сигнали до 4,5 м дълбочина в чиста вода в открития океан и по-замърсената вода в пристанищата.
Системата включва подводна платформа, която преобразува цифровото видео с ултра-висока разделителна способност в серия от изключително бързи импулси, излъчвани от 520-нанометров зелен лазерен диод. Тези импулси образуват канал за връзка, преминавайки през водата, и се улавят от приемник оборудван с фотодиод, който ги преобразува във видео в реално време.

Приемника използва 450-нанометров син лазер за формиране на канал за връзка, който предава данни към подводното устройство. В тези данни се включва обратна връзка за качеството на сигнала на полученото видео. Въз основа на тази обратна връзка подводната платформа адаптира мощността и модулацията на своя видео сигнал, за да компенсира чистотата на водата. Това означава, че ако водата е съвсем бистра, ще може да се предава повече видео данни с по-бърза скорост, но ако е мътна, качеството на видеото се запазва, като се забавя скоростта на предаване.

„Крайният потребител няма да усети никаква разлика в качеството на видеото, тъй като системата доставя видео данни със същата разделителна способност, но при оптимизирани скорости на мощност и предаване”, казва Ал-Халафи, сътрудник в проекта.
Данните, предавани по канала на връзка към подводното средство, също могат да съдържат команди, с които оператора дистанционно да управлява ROV.

Това не е първата UWOC система, но според съобщенията е постигнала най-висока резолюция и най-бърза скорост на предаване на подводно видео.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Система позволява на роботите да се учат от хората

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Ако роботите някога ще заместват хората, те ще трябва да се научат да работят. Ръководителите на фабрики имат по-важни задачи, от това да програмират сложни инструкции, като ще е много по-лесно, ако биха могли да покажат на роботите какво да правят, също както биха показали на нов служител.

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.