0

Л азаровден е един от най-цветните празници в народния календар. Празнува се в предпоследната събота преди Великден.

Лазаровден е един от най-цветните празници в народния календар. Празнува се в предпоследната събота преди Великден.

Тогава християнската църква отбелязва паметта на свети Лазар и в този ден прославяме Иисус Христос като символ на възкресението и живота. Според Библията Лазар е бил възкресен четири дни след смъртта си от Иисус Христос. Той произнесъл пред оплаквачите известната днес реплика "Лазаре, стани!".

Преди това Иисус Христос знаел, че неговият близък приятел Лазар е болен, и въпреки че до Него е изпратен вестител да Му съобщи, Христос не тръгва за Витания. Прави го два дни по-късно, когато Лазар вече е починал. Казва на учениците си, че Лазар е заспал, а Той ще го събуди, за Божия слава. А те се опитват да го откажат от пътуването за Иудея, знаейки, че там евреите искат да го убият. Христос обаче е знаел, че не това е Неговият час да умре и не се е страхувал. Заедно с учениците си отива пред къщата на Лазар и сестрите му Марта и Мария, където оплаквачките по обичай остават със скърбящите след погребението. Христос не влиза в къщата, изчаква отвън, но щом се събират сестрите и оплаквачките около Него, „духа му се смути, Иисус се просълзи".


„Тогава иудеите казваха: гледай, колко го е обичал. Някои пък казаха: не можеше ли Тоя, Който отвори очите на слепия, да направи, щото и тоя да не умре? А Иисус, пак тъгувайки в Себе Си, дохожда при гроба; това беше пещера, и камък стоеше отгоре й. Иисус казва: дигнете камъка. Сестрата на умрелия, Марта, Му казва: Господи, мирише вече; защото е от четири дена. Иисус й дума: не казах ли ти, че, ако повярваш, ще видиш славата Божия?
Тогава дигнаха камъка от пещерата, дето лежеше умрелият. А Иисус дигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. Иисус им казва: разповийте го и оставете го да ходи.

Това е най-голямото чудо, което Бог извършва, докато е на земята. Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа.

Днес отбелязваме Лазаровден с различни ритуали. Това е денят, в който момичетата от 10 до 16 години преминават в света на жените. Според народните вярвания мома, която не е лазарувала, няма да се омъжи.

Празникът символизира момента, в който обществото позволява на момите да сресват косите си като възрастните жени, да носят косатник, да обличат везана риза, да се кичат с гердани, пръстени и гривни, да носят венец на главата и китка на дрехата.

В някои региони е разпространена легендата за Змейовата невеста. Тя разказва за девойка, която отивала с родителите си на събор в съседното село, но по пътя дотам ожаднява и спряла да пие вода на един кладенец, въпреки предупреждението на баща й, че мястото било "лошо". Тогава дошъл един змей и й предложил да му пристане, като й обещал несметни богатства. Девойката се изплашила и настигнала майка си и татко си, без да им разкаже и думичка за това, което се е случило. След като съборът се пръснал, тя се поблазнила и пристанала на змея. След време обаче й домъчняло за близките й и го помолила да я пусне, за да ги види. Пуснал я той на същото място и по същото време от годината, но докато живеела с него, на Змейовата невеста й била пораснала опашка. Чувайки песните на момите, тя с ужас започнала да се опитва да се отърве от нея, но без успех. От ужас, че дружките й ще я заварят така, по устните й се появила кървава пяна и сърцето й се пръснало от страх. Погребали я до кладенеца и всяка година на същото място играели хоро в нейна памет, но несключено. Танцът нарекли "буенец", а девойките, които го изпълняват - "лазарки".