0

В ъпреки огромните количества залежало лавандулово масло от миналата година, площите, които са готови за реколтиране това лято са нараснали с близо 30% в сравнение с 2020 г. Това става ясно от официалната статистика на Министерство на земеделието и храните, обявена по време на откриване на празника на Лавандулата в Чирпан. Докато миналата година готовите за жътва площи са били 160 хил. тази година те вече са 210 хил. дка.

Въпреки огромните количества залежало лавандулово масло от миналата година, площите, които са готови за реколтиране това лято са нараснали с близо 30% в сравнение с 2020 г. Това става ясно от официалната статистика на Министерство на земеделието и храните, обявена по време на откриване на празника на Лавандулата в Чирпан. Докато миналата година готовите за жътва площи са били 160 хил. тази година те вече са 210 хил. дка.

Лвандуловите полета вече са навсякъде, каза пред Телеграф Веселин Ганчев от асоциацията на преработвателите на етерично маслени култури. В края на юни и началото на юли няма кътче в България, което да не ухае на лавандула. Има площи в Подбалканските полета, в Добруджа, в Разложко, в Софийско, а вече и във Врачанско. Така очакванията, че след стагнацията на пазара на етерични масла заради Ковид пандемията площите ще се сринат, се оказаха напълно неоправдани. При това много малки земеделци с по 10-15 дка зарязаха площите, за да спрат да губят. Петима се отказват, десет засаждат, коментира ситуацията Методи Стефанов, един от най-големите производители и преработватели на лавандула в подбалканските полета.

Изкупуване

Той изчисли, че ако се следва логиката, че от декар се варят по 5 кг масло, тази година към залежалите от предишната година ще се добавят още около 1000 кг свежо лавандулово масло. Стефанов заяви, че няма да вари, а само ще изкупува масло от производители. Веселин Ганчев обясни, че си има достатъчно площи, но ще изкупува малки количества цвят от земеделци, с които работи от години и разчита на качеството, защото има не голям, но специфичен пазар.

Връщат се

Според Методи Стефанов цените на лавандуловото масло се връщат на ниво 2003-2004 г. , когато са или 30 и 40 лв. за кг . Цените не се сриват, а се връщат в нормалното си състояние, защото бяха вдигани спекулативно и така през 2018 г. стигнаха 220 лв. за кг лавандулово масло, коментира той. Натиск оказват и огромните площи с лавандула в Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Ако нямаше политическа криза в Украйна, вече да са ни погълнали, каза Стефанов. Просто си имат огромни площи, това е, обобщи той.

В момента изкупните цени на маслото се въртят около 50 лв. за кг, а продажните около 70-80 евро за кг, според Веселин Ганчев, когато става дума на дребно. На едро един барел с масло върви около 60 евро.

Добруджа

Малките земеделци обаче отказват да продават маслото си в момента и чакат да се върнат нивата от 2018 г, когато 1 кг вървеше 180 лв. за кг. На цените, които предлагат преработвателите в момента е по-добре да изхвърлим маслото, отколкото да го продаваме или просто ще го подарим, коментира Иван Димов, малък земеделец от Добруджа. Миналата година е вложил около 20 хил. лв. в нивите си, за разсади, за работна ръка, за техника. При този рязък спад на цените е на пълна загуба и зарязва лавандулата. Всеки ден наемах по 20 работници, карахме ги от съседните села, хранехме ги, плащахме надница по 35-40 лв. на ден, обясни той.

Работници

В района почти няма работна ръка, почти всички роми са заминали да работят в Западна Европа. Тези, които са останали тук, диктуват условията и такива като нас не могат да издържат. Иван Димов добави, че братовчед му който също има лавандулови площи около 10 дка, се е отказал, въпреки огромните грижи в последните години. В началото на 2021 г. най-големият преработвател в Добрич, въпреки договорите, които имал му съобщил,че няма да изкупува масло. Това го принуждава да зареже лилавите си ниви. Иван Димов добави, че самият той има собствени 120 дка земеделска земя. Поради тази причина не е могъл да се възползва от специалните помощи за малките производители на лавандула. Никой не мисли за малките, всичко е насочено към едрите земеделци, приключи разказът си младия човек. Не искам да чувам за земеделие, започнах работа в строителството, за да издържам семейството си, каза Димов.

Според Стефанов, за да не е загуба един земеделец, трябва да отглежда между 30-50 дка лавандулови ниви, и ще е на печалба, дори и на цените, които са в момента.


Цвят


Въпреки обилните и ежедневни дъждове през юни над област Добрич, към момента няма причини за тревога относно нивите с лавандула, твърдят производители. Дори напротив – влагата помогна растенията да придобият по-голяма маса, а това означава, че маслото ще е по-качествено. Дъждовете обаче вече трябва да спрат сега, за да не се унищожи цвета, категорични са земеделците. Точно в този момент на лавандулата й трябва много слънце.

След около десетина дни по всяка вероятност ще стартира жътвата на етерично-маслената култура. Засега цените са като миналогодишните. Производителите, които са обвързани с договор с дестилерии, ще получат вероятно по 70 лева за килограм масло, колкото и през 2020 г. В договорите пише цена на килограм, не по-малко от 60 лева.

Лилавото масло издържа до 3 години


Лавандуловото масло издържа до 3 г. , при условие че е добре опаковано, според Веселин  Ганчев. Методи Стефанов обаче му дава срок от 1 година. В противен случай може да се окисли. Свежото масло има бледожълт цвят, докато старото е по- тъмно. Според него, ако малките си пазят маслото и чакат цена, нищо чудно канализацията на Добрич да замирише на лавандула, защото ще се наложи да го изхвърлят.

Веселин Ганчев допълни, че по-старото масло не е токсично, но хората с алергии по принцип трябва да внимават с етеричните масла. Лавандуловото се разтваря в гроздово и бадемово преди дасе нанесе на кожата, посъветва той.



Дребните стопани в Добрич трудно продават

В област Добрич има много залежало произведено лавандулово масло – като количества са отпреди 2-3 години. То е предимно на стопани, които сами си търсят пазар за продукцията. Заради драстичния спад на цените през миналата година /за сравнение, през 2018 г. цената стигна 200 лева, през 2019-а падна на 100 лв./ и непродаденото масло, част от занимаващите се с подобен вид земеделие разораха нивите си.

Пазарът на лавандулово масло в момента е в застой. Цената на килограма е 50 лева, но пък рядко се намират купувачи.

В област Добрич броят на дестилериите за изваряване на етерични масла е около 50. Най-много има в община Генерал Тошево, където се отглеждат около 30 000 декара с етерично-маслената култура. В област Добрич се намират близо 40 процента от производството на лавандула в страната.

Какви ще са добивите, никой не смее да прогнозира, заради климатичните промени. За цени пък може да се говори чак през месец август.

Светлана Трифоновска 

Ива Димитрова 

Снимки Телеграф