0

Л авандуловата еуфория приключи. Лавандуловото масло е поевтиняло близо седем пъти. От 180 евро за кг миналата година е достигало до 50 лв. за килограм конвенционално производство.

Лавандуловата еуфория приключи. Лавандуловото масло е поевтиняло близо седем пъти. От 180 евро за кг миналата година е достигало до 50 лв. за килограм конвенционално производство.

 Биологичното се е търгувало за около 80 евро за килограм, съобщиха производители за „Телеграф”.
Нормалност
Не обичам думата срив. Бих казал, че пазарът се нормализира и вече приключваме с крайностите. Така коментира лавандуловия пазар Методи Стефанов пред „Телеграф”, един от най-големите производители и преработватели на етерично-маслени култури в Долината на розите.


Сортове
Според колежката му Веселина Ралчева една от големите причини за сваляне на цените е свръхпроизводство. Има много непродадена лавандула в Добруджа, каза тя. Според нея производители, за да не бъдат на пълна загуба, имат шанс да продават цвят от лавандула, защото имало търсене на световния пазар. Припомняме, че България е водеща в света на производството на лавандула и масло от нея. Според Ралчева в Добруджа има много залежало масло заради сортовете и почвите, които са обърнали съотношението на два основни показателя.
Повече от пшеницата
Методи Стефанов пък каза, че от лавандула пак се печели повече, отколкото от пшеница. Ще загубят тези, които са инвестирали само в насаждения с лавандула. Тези фермери, които обаче използват сините цветове за така наречената диверсификация (използване на няколко култури за застраховка при лоша реколта) няма да загубят. Според Стефанов е по-добре цените да са ниски, защото така ще се продават много по-големи количества. Когато суровината е скъпа, пазарът става много по-труден. Не са логични толкова високи цени, каза той. Стефанов допълни, че не навсякъде лавандуловото масло в Добруджа е с лошо качество и не само сортовете са причина за това. Такова има и в Южна България, каза той.