0

О т началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека. По този начин ще успеем да помогнем за разрешаването на проблема с бездомните котки, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата, убедена е инициаторката Анастасия.

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека. По този начин ще успеем да помогнем за разрешаването на проблема с бездомните котки, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата, убедена е инициаторката Анастасия.

22-годишната латвийка от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели в ефира на Радио Варна, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там хората са се борили със стреса и натовареното ежедневие, галейки и играейки си с котките.

Приятната и уютна атмосфера се усеща още на входа на кафенето. В него има изградена специална котешка стая със 7 пухкави обитатели, които общуват и си играят с посетителите, дошли да изпият по едно кафе или чай и да им се порадват. Всички котета са били спасени от улицата още като бебета от Анастасия и нейното семейство.

„Първоначално в стаята имаше 8 котета, но едното го прибрах вкъщи, тъй като не се чувстваше особено комфортно в компанията на други хора. Останалите 7 обичат да бъдат галени и да си играят с посетителите и дори се сърдят ако някой не им обръща внимание”, разказа още Анастасия.

Обстановката в котешката стая е напълно стерилна. Вътре се влиза само с калцуни и след предварително измиване на ръцете. Заради голите породи, се поддържа и по-висока температура на въздуха. Специално обучен персонал разяснява на посетелите какво включва грижата за едно коте, която според Анастасия е далеч от пределите на „просто да я нахраниш и напоиш”.

„Хората задават различни въпроси. Точно това е и нашата идея. Да им помогнем да се грижат по-добре за своите любимци. Мисля, че по този начин ще успеем да помогнем и за разрешаването на проблема с бездомните котки във Варна, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата”, коментира младата стопанка.

Анастасия и нейните съмишленици са получавали неведнъж молби от граждани да приютят в кафенето изоставени и захвърлени котета. „В момента няма как да приютяваме изоставени и бездомни котета, защото сега тук има 7 животни, а чакаме и още 2, които преминават през ваксинация, инкубационен период и адаптация към обстановката и другите животни.

Според Европейския регламент срещу жестокостта към животните, трябва да има 6 квадратни метра на всяка котка. Нашата котешка стая е 60 квадратни метра. Т.е. имаме ограничение и възможност само за 10 животни”, пояснява Анастасия. В момента тя и екипът й работят по създаването на Програма за осиновяване. Чрез нея, желаещите ще може да си осиновят едно от котетата в кафенето, а също така, ще се появи възможност да се помогне и на други бездомни животни.

Според Анастасия, най-важното условие за осиновяване, е котката да хареса човека, а не обратното. „Котките са като нас хората. Може умственият ни интелект да е на много по-високо ниво, но емоционалният интелект на една котка е същия като човешкия. Котките са различни – и при тях има интроверти, екстраверти, по-злобни или по-дружелюбни.

Всяка котка си има свой собствен нрав и силно развито чувство за справедливост”, разказва още тя. „Това, че котките се привързват повече към дома, отколкото към човека, е просто мит. Едно от домашните ми котета често излиза от дома и се скита, но винаги търси мен, където и да се намира. Тя е привързана към мен. Има обаче и котки, които се привързват към самия дом, без значение кои са стопаните му”, обясни още собственичката на първото по рода си котешко кафе във Варна.