Лашет: Аз съм комбинация от Меркел и Макрон

Лашет: Аз съм комбинация от Меркел и Макрон

Армин Лашет, лидер на германските консерватори, описа своя политически стил като смесица от „трезвостта“ на Ангела Меркел и „страстта“ на Еманюел Макрон към европейските реформи, като каза, че географски той се чувства по-близо до Париж, отколкото до Берлин.

В интервю за „Политико“ на Брюкселския форум 2021 в четвъртък ръководителят на Християндемократическия съюз - който се кандидатира на изборите през септември за наследник на Меркел като германски канцлер, заяви, че има свой собствен „стил Лашет“, в който има елементи както от германския, така и от френския лидер.

„Мисля, че трезвостта на Ангела Меркел е помогнала в много случаи“, каза Лашет и добави: „По европейските въпроси притежавам повече страстта на Макрон. Може би е свързано с това откъде идвам. Ако идвате от Аахен, тогава Париж е по-близо до вас от Берлин на разстояние. “

Макрон беше силен привърженик на по-голямата европейска интеграция и изложи някои от предложенията си в речта си в Сорбоната през 2017 г. Меркел реагира на повечето предложения на Макрон с нежелание, тъй като мнозина в германските консервативни кръгове се страхуват, че зова на французите за общ бюджет на еврозоната би довел до това германските данъкоплатци да поемат финансовата тежест.

Миналата година обаче Меркел и Макрон си сътрудничиха по Фонда за възстановяване от коронавируса от 750 милиарда евро, който беше приветстван като голяма стъпка към по-голяма икономическа интеграция.

Лашет заяви в четвъртък, че е на страната на Меркел по Фонда за възстановяване. Тя твърди, че той трябва да бъде еднократен. Лашет подкрепи това мнение, като каза, че смята, че „съобщението, че това да е еднократен акт, е правилно“.

И все пак дясноцентристката надежда каза, че „след пандемията се нуждаем от нова динамика“ в Европа.

„Мога да си представя изменения за „повече Европа“, каза Лашет, аргументирайки се, че ЕС също трябва да получи по-големи правомощия за борба с международния тероризъм и трансграничната престъпност.

Той добави, че съвместният европейски подход „винаги идва преди националното мислене“, като каза: „Според мен, германски канцлер, ако е събуден в 4:00 часа сутринта заради криза, трябва незабавно да помисли: “Как да я решим на европейско ниво?“

Лашет също се стреми да разшири маслиновата клонка до Полша и Унгария, които са в жестока битка за върховенство на закона с Брюксел заради демократичното си отстъпление. Той каза, че ЕС трябва да „сигнализира, че не искаме да се отнасяме към вас отгоре надолу - от Брюксел, и това е така, защото има голяма чувствителност, особено в държавите от бившия Варшавски договор, защото идеята за свобода е свързана с идеята за национална независимост“.

Той добави: „Трябва да се придържаме към принципите на върховенството на закона, защото европейското трябва раво се прилага, включително за Полша и Унгария. Но все още се нуждаем от начини да разберем тези държави, включително чрез собствената им история, и да ги включим отново малко по-силно в европейските процеси." /

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.