0

Д опада ли ви идеята да започнете деня си с гранола с ларви? Или за обяд да хапнете тортиля, приготвена с брашно от насекоми? А какво ще кажете за вечеря с пържени щурци? Въпреки че за повечето хора идеята да похапват буболечки все още е неприемлива, датски учени прогнозират, че през следващото десетилетие храните на базата на насекоми могат да стават повсеместно явление в Европа, предаде Ройтерс.

Допада ли ви идеята да започнете деня си с гранола с ларви? Или за обяд да хапнете тортиля, приготвена с брашно от насекоми? А какво ще кажете за вечеря с пържени щурци? Въпреки че за повечето хора идеята да похапват буболечки все още е неприемлива, датски учени прогнозират, че през следващото десетилетие храните на базата на насекоми могат да стават повсеместно явление в Европа, предаде Ройтерс.

Вярвам, че младите хора скоро ще намират за съвсем естествено да хапват ястия с насекоми, както днес им се струва яденето на суши, казва Ларс-Хенрик Лау Хекман от Датския технологичен институт в Орхус.

Институтът ръководи тригодишен проект, наречен inVALUABLE - една от най-мащабните европейски изследователски програми върху производството в индустриален мащаб на насекоми, и в частност на брашнени червеи, като по-екологична алтернативна храна за хора и животни.

Фермите за насекоми все още са малка, но глобално разрастваща се индустрия. Буболечките са възхвалявани като екологична и евтина храна, богата на протеини, витамини, фибри и минерали. Отглеждането на насекоми освен това оказва много по-слабо влияние върху околната среда, отколкото това на добитък.

Организации като Световния фонд за дивата природа не крият опасенията си, че нарастващото търсене на животински протеини е довело до отглеждането на повече соеви растения за изхранване на добитъка, в резултат на което се увеличава обезлесяването.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) на свой ред отбелязва, че насекомите отделят по-малко парникови газове и амоняк в сравнение с добитъка, изискват по-малко земя и вода, както и че съществуват над 1900 вида ядливи буболечки.

Майкъл Бом Фрост, асоцииран професор в Университета на Копенхаген, който е сред партньорите в проекта inVALUABLE, не пести похвалите си за използването на брашнени червеи за приготвянето на гранола. Или на палачинки. Студентите му са демонстрирали подобни продукти, за които са получили положителни реакции.

Въпреки името си, брашнените червеи са ларви на брашнения бръмбар, богати на хранителни вещества, които ги правят отлична храна за влечуги, риби и птици. Използват се също и за стръв.

Заради прогнозите, че пазарът за насекоми, ще се разрасне значително не само учени, но и водещи световни хранителни и селскостопански компании търсят начини да вкарат ларвите в менюто ни.

От Международна платформа за използване на насекомите като храни и за фуражи (IPIFF) прогнозират, че производството на протеини от насекоми до 2025 г. ще се увеличи до 1,2 милиона тона спрямо настоящите около 5000 тона.

Сред по-интересните индустриални предложения за отглеждане и консумация на насекоми са хонконгски домашен инкубатор от типа "Направи си сам" за брашнени червеи, белгийска бира с вкус на протеин от насекоми, датски енергийни блокчета, паста от Германия с 40-процентно съдържание на брашно от щурци.

"Не липсват хора, особено сред младите, готови да изпробват подобни предложения. Мисля, че в един момент всички ние просто няма да имаме друг избор, освен да ядем насекоми, така че е по-добре да започнем сега", казва Давиде Роси, собственик на магазин за ядливи буболечки.