Лари Теслър: Бащата на Copy, Cut, Paste

Лари Теслър: Бащата на Copy, Cut, Paste

Лари Теслър е човекът, който въвежда в употреба функциите Изрежи (Cut), Копирай (Copy) и Постави (Paste), които днес са неизменна част от нашата ежедневна работа на компютъра. Той се ражда на 24 април 1945 г. в нюйоркския квартал Бронкс. След като завършва местната гимназия за наука, той продължава образованието си в Станфордския университет в Калифорния, където се гмурва дълбоко в света на компютърните науки.

Теслър развива уменията си най-вече в областта на дизайна на потребителския интерфейс – тоест да прави компютрите удобни и лесни за използване от хората.

В началото на 60-те години на миналия век той започва работа като

компютърен инженер в Силиконовата долина. През годините Лари Теслър става част от екипите на най-големите технологични гиганти като Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

В началото на кариерата си работи в Xerox PARC. Сред множеството нововъведения, създадени от Лари Теслър в този период, попада и

въвеждането на командите Cut, Copy и Paste. Тези функции ученият разработва в тандем със своя колега Тим Мот.
Едно от най-непоклатимите убеждения на известния компютърен инженер е, че трябва да бъдат премахнати различните режими (modes) чрез които се регулира работата на повечето софтуери и приложения. Според Теслър те излишно забавят и затормозяват както дейността на хората, така и тази на самите дигитални устройства. Инженерът кръщава личният си сайт именно така – nomodes.com.

Според него всички действия трябва да са на разположение за потребителите във всеки един момент, а не модални – изискващи той да влезе в определен режим, за да получи достъп до тях.

Лари Теслър работи за някои от най-големите гиганти в света на технологиите – Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

За тях талантливият Лари Теслър работи в продължение на 3 години. Впоследствие бащата на Cut, Copy и Paste участва в различни проекти и работи като независим консултант на частна практика.

Иконата на ранното компютърно инженерство Лари Теслър напусна този свят на 17 февруари 2020 г. на 74-годишна възраст.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.