Студенти и научни работници ще бъдат обучавани практически в новата лаборатория по роботика на Техническия университет в столицата. Инвестицията възлиза на 150 000 евро и е направена от „Мицубиши“ и „Ехнатон“ в сграда на ТУ-София.

"Ще подготвяме студенти и научни работници по роботика за Индустрия 4.0", заяви ректорът на университета проф. д-р Георги Михов. Той се извини на бизнеса за предишните обвинения, че не се интересуват от обучението, благодари и допълни, че с това единство се постигат успехи.

 В съвременния бизнес с Индустрия 4.0 се означават интегрирано производство между роботи. Според специалистите ерата на Индустрия 4.0 беше и все още е революционна, но вече се говори и завръщане на човешкия елемент в производствения процес, колаборация между робот и човек – Индустрия 5.0.

„За "Мицубиши" и "Ехнатон", които са дългогодишни партньори този проект е много важен, защото ние разбираме колко е инвестирането в младото поколение", заяви маркетинг мениджър на „Мицубиши“ за Европа Лукаш Сендечки. Според него фирмите са изправени пред новите предизвикателсвта на пазара – автоматизация, автомобилостроене и дигитализация популярна още като Индустрия 4.0. Тя се характеризира с това, че автоматизацията се съчетава с обмена на данни от технологията на производство

Доцент Николова от ТУ-София съобщи, че в тази лаборатория ще се обучават не само студенти, но и ще се правят изследвания, за да се постигат нови научни постижения. Тя подчерта, че без бизнеса това няма как да се случи.

Изпълнителеният директор на „Ехнатон България“ Симеон Илински пожела в лабораторията да се създават много нови отлични инженери.

По темата: студенти роботи
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сачева: У нас учат над 4000 деца без родители

В българските училища и детски градини има над 4 хиляди деца без родители, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя взе участие в събитие от инициативата „Мисията е възможна“, целяща деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа.