Лаборатория от космоса кацна на Антарктида

БГ базата се сдоби с портативен уред за скрининг

Лаборатория от космоса кацна на Антарктида

С една капка кръв следи здравето на полярниците ни

С клинична лаборатория, каквато е използвана в космоса, се сдоби родното полярно селище на остров Ливингстън в Антарктида. Това стана ясно от Фейсбук страницата на Българския антарктически институт.

Българите  на Ледения континент вече разполагат с високотехнологичен портативен лабораторен уред за биохимичен скрининг, какъвто е използван в космоса при екстремни условия. С него само чрез една капка кръв може да се проследи здравословното състояние на полярниците ни, като се изследват 15 важни показателя. Резултатите пък са готови за 12 минути. Уредът е дарен от голяма медико-диагностична лаборатория у нас.

Оборудване

През март антарктиците ни потеглиха за Ледения континент, оборудвани с устройства за кръвен анализ, уринен анализатор и необходимите реактиви. Българската полярна база вече разполага и с апарат за кръвно налягане с възможност за определяне на най-високорисковата аритмия - предсърдно мъждене, отговорна за повече от половината сърдечно-съдови инциденти в света. „С осигуреното лабораторно оборудване и медицинска техника, пътуващият с мисията ни лекар д-р Атанас Пелтеков ще може да реагира бързо и да разчита на коректни данни за здравословното състояние на антарктиците“, разказват дарителите на апаратурата.

Екстремно

Тази година родните полярници можеха да се консултират с лекари от всякакви специалности благодарение на специално приложение. Дигиталната платформа дава възможност за онлайн видео и писмени консултации с медицински специалисти. По време на близо 30-годишната история на българската полярна мисия е имало не една екстремна ситуация, свързана със здравословното състояние на българите. Инфаркт през 2011 г. получи тогавашният командир на базата ни Йордан Йорданов. Сърдечният инцидент се случи на борда на  бразилския военен кораб „Адмирал Максимилиано“. Военни кораби, самолет и хеликоптер на Бразилия и Чили  участваха в транспортирането на българина до чилийска военна болница. Пет години по-късно пък ръководителят на българската полярна база проф. Христо Пимпирев беше евакуиран, след като разви пневмония и бе откаран в болница в Пунта Аренас.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.