Лаборатории се цакат с тестове за COVID

Пускат ги на промоция, антигенният падна на 20 лв.

Лаборатории се цакат с тестове за COVID

Проверяват с ваучер имаме ли имунитет след ваксина

Лаборатории се цакат с промоции на тестове за COVID-19. Сайтовете за намаления преливат от ваучери за изследвания, показа проверка на „Телеграф“.

Всъщност в лечебните заведения бързите тестове са безплатни за пациенти със симптоми. Джипито пък може да ни издаде и направление за PCR. Въпреки това все още много хора се обръщат към лабораториите, а в отговор на търсенето те привличат клиенти с оферти. Така например антигенният тест, който доскоро струваше между 30 и 40 лв. на повечето места, сега може да се намери за 20 лв. с ваучер за намаление. В съседна Гърция например въведоха единна цена от 10 евро и там всяка лаборатория, дори и частните, са принудени да се съобразят със заповедта. У нас обаче лабораториите сами определят цените на услугите си. Така на някои места PCR тестът на промоция излиза 60 лв., а на други – 120 лв.

Пакети

Някои лаборатории предлагат и пакети. Например бърз антигенен тест за COVID-19, пълна кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и Ц-реактивен протеин (CRP) на цена от 27 лв. Друг диагностичен пакет пък включва пълна кръвна картина с диференциална кръвна картина, CRP и изследване на нивата на Д-димер, фиретин и лактат дехидрогеназа (LDH/ЛДХ) на цена от 52 лв. От лабораторията обясняват, че предлагат точно тези изследвания, защото при заразените най-често се наблюдават понижени лимфоцити и тромбоцити, увеличение на маркерите за възпаление СУЕ, ЦРП и феритинин, които са острофазовите белтъци, увеличено ниво на някои ензими и на Д-димер, който е показател за засилено тромбообразуване.

Защита

Освен за хората със симптоми на коронавирус лабораториите имат оферти също за преболедували и ваксинирани. Все още много хора бъркат антигенните тестове с тестовете за антитела. Те обаче са съвсем различни. Едните се правят при съмнение за заразяване, а другите след прекарване на вируса, за да се установи имаме ли изградена защита. Тестовете за антитела също са различни. Повечето оферти на лабораториите са за т.нар. количествени тестове за антитела, с които се определя количеството на IgG антителата. Една от промоциите предлага ваучер именно за изследване на имунитета след ваксинация. То се прави с венозна или капилярна кръв. Промоционалната цена на тези тестове е между 20 и 25 лв. Една от обявите пък предлага промоция на по-скъпото и по-прецизно изследване на Т-клетъчен имунитет. С 10% отстъпка цената се връзва около 100 лв. Изследването се прави най-малко 10 дни след преболедуване и завършена имунизация. То измерва промяна в концентрацията на интерферон гама в кръвта, като за целта се взема венозна кръв. Резултатите излизат до 10 работни дни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.