0

Л аборантът от Пампорово, станал известен с издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Ковид – 19, няма да бъде под домашен арест. Мъжът с инициали А.М. първо ще трябва да плати 4000 лева, защото това е паричната му гаранция, реши Апелативният съд в Пловдив.

Лаборантът от Пампорово, станал известен с издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Ковид – 19, няма да бъде под домашен арест. Мъжът с инициали А.М. първо ще трябва да плати 4000 лева, защото това е паричната му гаранция, реши Апелативният съд в Пловдив.

Оттам отмениха домашния арест на А.М. и му определиха сумата за парична гаранция, което всъщност е по-лека мярка за неотклонение. Срещу мъжа са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че на 08.01.2022 г. в частна медицинска лаборатория на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни в информационната система на Министерство на здравеопазването, която е генерирала данни и са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест спрямо двама свидетели. От тях той е получил общо 600 лева, за да бъдат издадени два сертификата, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. Спрямо другия свидетел е издаден сертификат, като посочените стойности в този сертификат се различават съществено /десет пъти/ с резултата, установен при проведено друго изследване на 10.01.2022 г.

Второто обвинение е за това, че на 09.01.2022 г., като работещ в търговско дружество, е взел 300 лева, за да издаде сертификат за наличие на антитела на свидетелката С. К., съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

След анализ на доказателствата по делото пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение А. М. да е съпричастен към първото обвинение за престъплението по чл. 319б ал.5 т.2 от Наказателния кодекс, а именно, че лично е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат на принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им. Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение, което е престъпление по чл. 225в ал.1 от НК. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или глоба до двадесет хиляди лева. Конкретната тежест на това престъпление, в контекста на положителните данни за личността на обвиняемия, който не е осъждан, оказал е съдействие и се е отзовал при призоваването му от полицейските органи, както и известният му адрес на местоживеене сочат, че опасност от укриване няма. Не е с висок интензитет и опасността от извършване на престъпление от същия вид, тъй като към момента обвиняемият не изпълнява трудови задължения в медицинската лаборатория. С оглед на така отчетените данни и обстоятелства и предвид данните за влошено здравословно състояние на обвиняемия, който страда от хронични заболявания, изискващи регулярни медицински прегледи и наблюдение, съдебният състав прие, че целите на мярката за неотклонение могат да се постигнат посредством вземане на парична гаранция от 4 000 лева, определиха апелативните съдии. Тяхното определение е окончателно.