0

О кръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 48-годишния А. М. за издаване на фалшив сертификат срещу COVID-19 в медицинска лаборатория в курортния комплекс "Пампорово", съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 48-годишния А. М. за издаване на фалшив сертификат срещу COVID-19 в медицинска лаборатория в курортния комплекс "Пампорово", съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Установено е, че на 8 януари 2022 г., в лабораторията той неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерство на здравеопазването. Деянието е извършено срещу критична инфраструктура на страната - престъпление по чл. 319б, ал.5, т.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е бил задържан в курортен комплекс „Пампорово“ от полицаи при получаване на 300 лева от мъж, който искал да се сдобие със „зелен“ сертификат за наличие на антитела срещу коронавирус.

Установено е, че А. М. е работил в лабораторията на граждански договор.

Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да прецени необходимост за внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.