КЗК препоръча свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да се извадят от сметките за сградната инсталация. Това е записано в становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с предлаганите изменения и допълнения на Наредбата за топлоснабдяването, пусната за обществено обсъждане от министерството на енергетиката.

Според регулатора изваждането на мощността на отоплителните уреди с нулево потребление (свалени и неизползвани) от сумата на инсталираната мощност на всички уреди във формулата за изчисляване на топлинната енергия за сградна инсталация ще подобри точността на този изчислителен метод, като това

ще бъде от полза за благосъстоянието на потребителите,


като същевременно ще може да бъде спазен и принципът за разпределение на разходите за отопление съобразно потреблението.

В него четем още, че комисията продължава да поддържа вече изразеното становище, че забраната за демонтаж на отоплителни тела, записана в Закона за енергетиката, уврежда благосъстоянието на потребителите и следва да бъде отменена.

КЗК е констатирала още, че в мотивите към

проекта не се обяснява как са определени граничните


стойности между 20% и 40% на дела на сградната инсталация. Освен това така определените проценти не са диференцирани в зависимост от различните характеристики на сградата и различния брой работещи отоплителни тела.

От регулатора цитират становище на катедра „Топлинна и хладилна техника” на Енерго-машиностроителния факултет на Технически университет-София, предоставено във връзка с Решение на КЗК от 2013 г., в което се съдържат данни, получени въз основа на компютърна симулация за отдадената топлинна енергия от сградна инсталация за година спрямо общото количество потребена топлинна енергия при 100% отопление на индивидуалните имоти.


За краен вход на 8-етажна панелка делът е 10,64%,


а за междинен вход 13,05%. За 14-етажен ЕПК блок – 10,66%, за 2-етажна тухлена къща (с 38 см зид) - 5,6%, а с 24 см зид - 4,97%. В становището на експертите от ТУ се посочва графично и зависимостта между увеличаването на процента на изключени отоплителни тела и намаляването на общия разход на сградата за топлоенергия, отчетен по топломера в абонатната станция. При 15% намаляване на броя работещи радиатори в индивидуалните имоти, общият разход намалява едва с 4%. В същото време разходите за отопление на най-неблагоприятния апартамент в сградата (апартамент на последен етаж крайна секция) се увеличават с 20%. В становището от ТУ се казва още, че при определяне на процента топлинна енергия за сградна инсталация от общото събрание на етажната собственост този процент би трябвало да бъде до 25-30%, като

тази топлинна енергия се разпределя пропорционално на идеални части


от отделните собственици.

Въз основа на гореизложеното, КЗК счита, че с оглед определянето на справедлив и реалистичен процент за топлинна енергия за сградна инсталация и съответно за осигуряване на коректното разпределение на топлинната енергия е необходимо да се изискат становища от експерти с квалификация в областта на топлотехниката, за да се установи какви са технически обоснованите проценти, вкл. като се предвидят различни диапазони за различен тип сгради и за различен процент работещи отоплителни тела.

Относно конкурентноправни проблеми от КСЗ припомнят свои становища от 2013 г. и 2018 г. В тях между другото се препоръчва да се предвиди възможност потребителите да сменят топлинния си счетоводител, без да сменят уредите за дялово разпределение на топлинна енергия.

Във връзка с разглеждания проект за изменение на формулата за изчисляване на топлинната енергия за загряване на топла вода през отоплителния сезон комисията смята, че в случаите, когато липсва допълнителен топломер за измерване на тази енергия, изчисляването следва


да се основава на средното количество енергия за загряване на 1 куб. м


топла вода през неотоплителния сезон, коригирано с технически обоснован температурен коефициент, отразяващ по-ниската температура на входящата вода през отоплителния сезон, респективно на по-голямата разлика между температурата на входа и на изхода на подгревателя за битово горещо топлоснабдяване. Според КЗК по този начин ще бъдат улеснени потребителите да прогнозират и коригират своето потребление.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

А1 започва да предлага смартфона Lenovo A6 Note

Новият смартфон Lenovo A6 Note вече е наличен в търговската мрежа на А1. Моделът може да бъде закупен в магазините на телекома или онлайн на a1.bg за 1,99 лева на месец или за 29,99 лева в брой с план A1 One Unlimited 5XL.

Продажбите на нови коли през октомври в ЕС нагоре с 8,6 на сто, у нас - с 9,2%

Продажбите на автомобили в ЕС са се увеличили с 8,6% през октомври - най-високото октомврийско равнище от 2009 г., благодарение на силното търсене в Германия и Франция, съобщава Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA), цитирана от „Ройтерс“.

2472 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на третото тримесечие на годината.