КЗК спря опита на Гебрев да заграби „Дунарит“ (ОБЗОР)
3

КЗК спря опита на Гебрев да заграби „Дунарит“ (ОБЗОР)

Комисията забрани придобиването на военния завод от страна на ЕМКО заради риск от монопол

Комисията за защита на конкуренцията спря напора на оръжейния търговец Емилиан Гебрев да овладее „Дунарит“ и така да отмъкне под носа на държавата и ужилените вложители в КТБ един от най-големите длъжници на фалираната банка. Борчовете на икономическата група около „Дунарит“ са на стойност около 200 млн. лева, като само 50 млн. от тях са покрити.

В същото време вече в продължение на години Гебрев се опитва буквално да открадне военния завод с поредица от схеми, работещи в негов интерес и на партньора му Цветан Василев. Именно банкерът-беглец стои в основата на схемите, прилагани от собственика на ЕМКО, който пък от своя страна дълго време осигуряваше тлъсти финансови инжекции за Василев, източвайки предприятието.

С решение от четвъртък, 11 април, КЗК забранява на предприятието на Гебрев – ЕМКО, да придобие контрол над военния завод заради опасност от установяване на монополно положение на пазара. Това става ясно от становището, качено на сайта на комисията. То подлежи на обжалване пред Административен съд-София в двуседмичен срок, но влиза в сила незабавно.

Решението за сделката, с която ЕМКО се опита да заобиколи запорите, наложени от редица държавни органи, над акциите на „Дунарит“, е второ за КЗК. През 2016 г. комисията първоначално даде „зелена светлина“ на плановете на Гебрев, но бе пратена на поправителен през януари 2019 г. от петчленен състав на Върховния административен съд. Магистратите

от ВАС отмениха становището на КЗК като незаконосъобразно и върнаха казуса

за ново разглеждане, като посочиха и редица пропуски, допуснати от антимонополния орган. Един от тях бе, че институцията приела за даденост твърденията на ЕМКО и не изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, участващи в концентрацията, нито цялата картина на собствеността върху „Дунарит“. Така комисията приела, че съвкупният оборот на „Дунарит“ и ЕМКО е под 25 млн. лева. Сумата е смехотворна, при положение, че само годишният оборот на военния завод за въпросната година е в размер на над 130 млн. лева.

След решението на ВАС, КЗК стартира задълбочена проверка, която е показала, че придобиването на контрола над „Дунарит“ от страна на ЕМКО, би довело до „господстващо положение на пазара, което значително би попречило на ефективната конкуренция в сектора на производство и реализация на специална продукция“. Според комисията планираната сделка крие риск и от повишаване на разходите на конкурентите на двете дружества, като се ограничи достъпа им до важни за производствената им дейност продукти, получавани до този момент от „Дунарит“.

В решението си КЗК цитира и становище на комисията „Антикорупция“ (КПКОНПИ), в което се подчертава, че по искане на комисията е бил наложен запор над акциите на настоящия мажоритарен собственик на „Дунарит“ - „Кемира“, тъй като тече процес за отнемането им в полза на държавата, защото са придобити с пари от КТБ. За да заобиколи този запор Гебрев пробва да сложи ръка над военния завод чрез увеличение на капитала му. От КПКОНПИ обаче са категорични, че „извършените сделки със запорираните акции на „Дунарит“ имат за цел

да осуетят евентуалното им отнемане в полза на държавата“.

Същото е мнението и на синдиците на КТБ, според които „исканото от ЕМКО разрешение за извършване на концентрация чрез придобиване на акции от капитала на „Дунарит“, най-вероятно представлява неправомерно и координирано действие на лица и дружества, насочено към лишаване на КТБ от възможността да събере в масата на несъстоятелността вземанията“ си от „Дунарит“, мажоритарния му собственик „Кемира“ и дружеството майка „Хедж инвестмънт България“.

Макар юридически да няма права върху „Дунарит“, благодарение на посочен от него самия борд на дружеството, вече повече от 2 години Гебрев го източва, като осигуряваше доскоро солидни финансови инжекции към банкера-беглец Цветан Василев и покровителите му в Русия в лицето на олигарха Константин Малофеев и обкръжението му. Именно заради тези врътки собственикът на ЕМКО Емилиан Гебрев се сдоби с обвинение за пране на пари заедно с неколцина други пионки на Василев.

Благодарение на откраднатите от военния завод пари, Василев поддържа вече години охолния си начин на живот в Белград и плаща хонорари на адвокати, журналисти на повикване и говорители, за да го бранят от възмездието за престъпленията му. В това е активно подпомаган от медиите на подсъдимия издател и негов ортак по съдба и схеми Иво Прокопиев, които впрочем тенденциозно използваха както решението на ВАС за връщане на сделката, така и новото становище на КЗК, за да пуснат поредната манипулативна информация срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В статия от днес от жанра „фалшиви новини“, „Капитал“ заяви, че КЗК „влязла в услуга“ на Пеевски за „Дунарит“ при положение, че депутатът няма нищо общо с отбранителната индустрия. Многократно е декларирал и че няма и интерес към която и да било част от нея. Това, което „Капитал“ реално се опитват да прикрият,

хвърляйки поредната димка по казуса „Дунарит“,

е че решението на комисията работи единствено и само за възстановяване на законността и в полза на интересите на хилядите ужилени вложители в КТБ, които още чакат да им бъдат върнати парите от влоговете, източени от Василев и сие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.